Владимир Ходорковски. Снимка: архив, БТА
fallback

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски е освободен от затвора. „Получихме съобщение от началника на колонията, че Ходорковски е освободен и е напуснал колонията“, съобщи за ИТАР-ТАСС адвокатът на бившия ръководител на ЮКОС Вадим Клювгант.

Ходорковски лежа в затвора над 10 години – 3709 дни, като трябваше да бъде освободен след 8 месеца – пред август 2014 г.

Както съобщи по-рано днес пресслужбата на Кремъл, президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за помилване на Михаил Ходорковски, освобождавайки го от изтърпяване на наказанието.

Oще по темата

„Ръководейки се от принципите на хуманността, постановявам: Да се помилва осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден 1963 г. в Москва, освобождавайки го от по-нататъшното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода“, пише в указа, който влезе в сила още днес.

Вчера след годишната си пресконференция Путин съобщи, че възнамерява да подпише молбата за помилване на Ходорковски. „Михаил Борисович съгласно закона трябва да напише съответния документ – искане за помилване. Той не е правил това, но наскоро е написал такъв документ и се е обърнал към мен с молба за помилване“, каза Путин. „Той прекара в местата за лишаване от свобода над 10 години, това е сериозно наказание“, допълни руският президент.

„Той се позовава на обстоятелства от хуманитарен характер – неговата майка е болна“,  обясни Путин. „Смятам, че предвид всички тези обстоятелства може да се вземе съответното решение и в скоро време ще бъде подписан указ за неговото помилване“, каза Путин.

Руският фондов пазар реагира с повишение на индексите на новината за освобождаването на бившия президент на някогашната най-голяма петролна компания в страната ЮКОС Михаил Ходорковски. Бащата на Ходорковски съобщи, че цялото семейство се радва на освобождаването на сина му и го чакат в Москва. Германският канцлер Ангела Меркел приветства новината за помилването на Ходорковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 10 години

Bulgatani сега остава да отречеш и заговора за убийство на Путин спонсориран от Ходорковски, ясно ми е, че и твоята работа е ханука и затова защитаваш този престъпник. Опасно е да остава жив повече от година. Можем да си говорим и на руски с теб, че виждам имаш проблеми с българския, аз ти пиша от Москва и хич да не е- ясно ми е какво говоря и защо. Какво използване на мозък, не забравяй, че в коментарите на различни хора има и различни мнения- убеди ме в противното ако можеш, че не е престъпник

14

Bulgatani

преди 10 години

До Анонимен 14 Много подъл идея! Приятел, опитайте се да исползвайте вашия мозък, ако те са все още са там! Може би голямата политика не и за вас?

13

Анонимен

преди 10 години

Е Ходорковски как да е политически затворник, като той е икономически затворник- крадец в особено огромни размери! Това му беше оправданието- те всички крадат. Дано наистина го застигне съдбата на останалите съхнещи един подир друг ворове от него време. Сега е кацнал в Берлин, а го чакаха родителите му в Москва- май ще се опитва да мъсти, но еврейската му природа все пак ще го накара да се върне в Русия, понеже никъде не се краде така както там- сладк, бързо и по много.

fallback