Владимир Путин. Снимка: Reuters
fallback

Русия още не е разположила ракети "Искандер" в западния анклав Калининград в отговор на антиракетния щит, който САЩ изграждат в Европа с помощта на страни от НАТО. Това заяви руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Един от възможните отговори е да разположим комплекси "Искандер" в Калининград . . . но искам да ви обърна внимание на факта, че засега не сме взели такова решение, нека се успокоят", каза Путин на годишната си пресконференция по повод тревогата, с която Полша и балтийските страни реагираха на медийни съобщения, че Москва е разположила такива ракети в Калининград, пише БТА.

Руският президент добави, че "Искандер" не е единственият начин Русия да се защити и да реагира на възникващите заплахи.

"Искандер" е само един от елементите на възможния отговор, далеч не най-ефикасният. Макар че в този сегмент това е най-ефикасното оръжие в света", каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин отбеляза, че в Европа има американско тактическо оръжие, което по думите му никой от европейците не контролира, а сега се появява и нов сегмент, изнесен в европейската периферия - противоракетната отбрана. "Много пъти сме казвали, че ПРО е заплаха за нашия ядрен потенциал. И ние така или иначе трябва да реагираме на това", каза руският президент.

Както Dnes.bg писа, по-рано тази седмица говорител на руското министерство на отбраната потвърди, че ракети „Искандер“ са разположени в Западния военен окръг. Той обхваща голяма зона, в която влизат Москва и Санкт Петербург, и се простира до Арктическия океан на север и Украйна на юг. Част от него е и намиращият се между Полша и Литва Калининград. Говорителят на министерството обаче не потвърди изрично, че такива ракети са разположени именно в Калининград.

Ракетите "Искандер-М" могат да носят ядрени бойни глави. Някои техни версии имат обсег от 500 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

че

преди 10 години

Никой не бива да храни илюзии относно възможността да получи военно превъзходство над Русия. Ние никога няма да го допуснем.............из речта на Путин пред федералното събрание на Русия.

16

Анонимен

преди 10 години

Дано Путин обяви война на България, за да освободи народа от робството, в което го натресоха ***, герберасти и други национални предатели.

15

Анонимен

преди 10 години

Горките руснаци!Приличат на пенсионирани военни - *** им отдавна не става, си сложили официалния мундир с ордените; пеят си "Катюша" и размахват старите си пушкала.Да са живи и здрави!Жалко само, че в бедна България има още толкова много хора, които са пораснали физически, но като не са излизали извън обкръжението си, още си играят на войници.

fallback