Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев предостави на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер писмо, с което от името на Министерството на икономиката и енергетиката даде на Европейската комисия мандат да води преговори с руската страна по бъдещото изграждане на газопровода „Южен поток“, съобщи пресцентърът на министерството.

Още по темата
Планираната за днес среща между Стойнев и Йотингер не се състоя. Разговорите между експерти от МИЕ, водени от министър Стойнев и представители на ЕК начело с Гюнтер Йотингер бяха договорени за 8,30 ч. тази сутрин. Поради промяна на графика на еврокомисаря Йотингер бе направено предложение тя да се състои в 11.30 ч. Други ангажименти в програмата на министър Стойнев обаче не позволиха това да се случи и двете страни се договориха за техническо отлагане на разговорите.

Министър Стойнев и еврокомисарят Йотингер се договориха да проведат работна среща в началото на следващата година, на която да бъде представен напредъкът на България в сектор „Енергетика“ в съответствие с препоръките на Европейската комисия.

В началото на този месец Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Седмица след това обаче страните от ЕС, през които ще преминава „Южен поток“, се договориха с Еврокомисията тя да бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода "Южен поток“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase