Снимка: Reuters

Много малко събития могат да съберат на едно място над 100 държавни и правителствени ръководители и милиони хора. Кончината на видния политик и правозащитник Нелсън Мандела е такова събитие.

Поклонението пред бореца срещу апартейда продължава цяла седмица с кулминация тази неделя, когато е погребението му в родното място на неговите предци.

Още по темата
От Би Би Си предлагат интересно сравнение на траурната церемония за Мандела с други подобни събития, които са привличали милиони хора.

Според историци най-много хора са се стекли на поклонението на С.Н. Анадурай – индийски политик и главен министър на южния индийски щат Тамил Наду.

Силно обичаният от народа Анадурай е широко популярен с ораторските си умения. Освен това местното население го боготвори, защото е яростен защитник на тамилския език за сметка на хинди. Изчисленията показват, че през 1969 година по улиците да си вземат последно сбогом с Анадурай са излезли цели 15 милиона души.

Друго мащабно поклонение е вписано в Книгата на рекордите „Гинес”. Според изданието през 1989 година 1 на всеки 6 иранци е присъствал на погребението на Рухолах Хомейни, който поема властта в страната след ислямската революция.

Общият брой на скърбящите е около 10 милиона души. Това е и върхово постижение по отношение на процент от общото население на дадена страна.

Процесията по улиците на Техеран ще се запомни с огромните блъсканици, при които десетина души са стъпкани до смърт.

Би Би Си изтъква, че от политическа гледна точка  погребението на папа Йоан Павел II е най-значимото в съвременната история на света, тъй като на него присъстват близо 200 държавни и правителствени лидери. Иначе на площада „Св. Петър” във Ватикана се стичат около 250 хиляди души.

По отношение на телевизионна аудитория най-гледаното събитие е погребението на принцеса Даяна през 1997-ма, когато пред екраните са няколко милиарда души.

Историци коментират, че във времената, преди телевизията да стане широко достъпна, ако хората са искали да отдадат последна почит, да са съпричастни с последния земен път на някоя известна личност, духовник, политик, то е трябвало да присъстват лично. Затова и броят им е значително по-голям в сравнение с наши дни.

Така например 1 милион викторианци присъстват на погребението на британския военен герой Артър Уелсли, по-известен с титлата си Херцога на Уелингтън. По онова време развитието на железниците е в напреднала фаза и множество хора вече са имали възможността да стигнат до столицата Лондон от отдалечени краища на страната.

Експерти считат, че виртуалното участие вече не е особено предпочитано и хората предпочитат да присъстват на живо. Особено когато става въпрос за личност като Нелсън Мандела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase