Украинският президент Виктор Янукович на срещата си с бившите президенти Виктор Юшченко, Леонид Кравчук и Леонид Кучма на 10 декември. Снимка: Reuters

Кръгла маса по инициатива на бившия президент Леонид Кравчук започна в Националния дворец на изкуствата "Украйна". Това е третото заседание в последните три дни, посветено на намирането на изход от кризата, предаде ИТАР-ТАСС.

В събитието участват президентът Виктор Янукович, бившите държавни глави Леонид Кучма, Леонид Кравчук и Виктор Юшченко, опозиционните лидери Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок, а също и представители на политически партии, синдикални организации, на студентското движение, експерти и хора от творческите и научни среди.

На срещата Янукович обеща да уволни чиновниците, подготвили договора за асоцииране с Европейския съюз. Той обясни решението си с недостатъци в подготовката на документа.

Още по темата

Държавният глава заяви също, че протестите на площад "Независимост" са станали причина за "нови инициативи за нарушаване на стабилността" в страната. По думите му в Украйна са се натрупали много проблеми, "различни хора защитават различни позиции", но било необходимо исканията на протестиращите да бъдат чути и да се вземе предвид тяхната гледна точка.

Възмутен съм от тези радикални събития на Майдана, както от страна на провокатори, така и от страна на силовите структури, чието поведение невинаги беше адекватно, заяви Янукович.

В тази ситуация емоциите, които имаше и все още има, често надделяват над здравия разум, посочи държавният глава.

На кръглата маса Янукович предложи също да обяви амнистия за всички задържани по време на масовите протести в Киев, добавя агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase