Снимка: Reuters
fallback

Главата на Украинската православна църква патриарх Филарет предупреди, че в Украйна може да се разрази гражданска война и призова властите да прекратят насилието и да подпишат договора за асоцииране с Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Насилието може да доведе единствено до радикализиране на протеста и до голям граждански конфликт", заяви той.

Oще по темата

"За да излезем от кризата, е необходимо да започне бързо диалог на високо равнище между представители на властите, на опозицията и на гражданското общество", каза патриархът, настоявайки за "мораториум върху насилствените действия".

Предвид това, че първопричината за гражданските протести беше безсрочното отлагане на сключването на споразумението с ЕС, най-приемливият начин за излизане от кризата може би е бързо да се приключат преговорите и този договор да бъде подписан, отбеляза патриархът.

Осемдесет и четири годишният Филарет оглави Украинската православна църква след отделянето й от Московската патриаршия в началото на 90-те години на миналия век, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Запорожец

преди 10 години

До казакПисмото е писано от запорожките казаци, които не са били украинци, защото такава държава е нямало. По същество запорожките казаци са руски мужици избягали от дворянския гнет, обработващи свободно своя собствена земя и са имали главатар - атаман. Великият атаман Богдан Хмелницки отхвърля полските мераци за завладяване на Запорожието и сключва военен съюз с Екатерина Велика. Така че католическа Полша си получава заслуженото с помощта на запорожките казаци!

31

Добро

преди 10 години

До Одисей 1Проблемът в Украйна (Република на СССР, създадена с това име със създаването на СССР от Сталин) е, че народът й е един и същи славянски и православен народ със славянския и православен народ на Русия. Така както българският и македонският народ са един и същи народ. Така че да сравняваш отец Паисий с Филарет самозванеца е неудачно и обидно за националната памет българска.

30

БГ

преди 10 години

Статията е силно манипулативна. *** Василева или е невежа или е злонамерена. Украинската православна църква е митрополия към Руската православна църква. Филарет не е никакъв патриарх а самозванец на отцепилата се "Киевска патриаршия". Имахме подобен "синод" в България, начело с митрополит Пимен. Но той все пак се покая и Българската православна църква, след години на разкол, с Божията помощ остана единна. Спаси, Боже, и запази единна Руската православна църква! Амин!

fallback