Снимка: Reuters, архив
fallback

Френската полиция изведе днес без инциденти около 50 души от десетина ромски семейства от катун, разположен незаконно в центъра на град Бордо, съобщи Франс прес.

Предупредени за операцията, предприета със съдебно решение, семействата очакваха идването на силите на реда, придружени от съдия изпълнител и преводач. Преди да напуснат катуна, ромите от български произход събраха всички вещи, които можеха да вземат със себе си, и се качиха в товарните микробуси, съобщава БТА.

Този незаконен лагер беше набелязан година и половина преди експулсирането, направен беше анализ на семействата в него, за да им бъде оказана помощ според определени критерии, каза помощник-префектът по отбраната и сигурността в Югозападна Франция Юбер Вежел.

Три семейства с общо около 15 души отговаряха на условията за включване в програма за жилищно настаняване. Другите евакуирани лица ще могат да ползват временен подслон, а шестима от тях са длъжни да напуснат територията на Франция, обясни Вежел.

Според префектурата в Бордо е останал само един незаконен лагер.

В края на 2011 г. - началото на 2012 г. имаше около 800 незаконно настанили се, повечето - българи. Предполага се, че сега те са около 400, след като много от тях се върнаха в страната си, а България полага усилия да задържи това население на своя територия, допълни помощник-префектът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

123

преди 10 години

хайде да направим подписка и да осъдим франция за дискриминация адвокатите да не спят в търговски дом а да се задействат нашите роми са добрички работливи и почтени работят хората не си играят

35

eyeless

преди 10 години

Как може такава дискриминация и незачитане на човешките права? Международен съд за франсетата!!! Иначе големи хуманисти се изкарват докато критикуват нас и Румъния, много ги обичат тия *** докато са тук, ама като отидат там ги изриват с багерите... буквално... *** лицемери...

34

Анонимен

преди 10 години

Алоу БХК-то, къде сте ва.Къде се криете като мишоци.Я веднага да защитите правата на ромското малцинство във Франция.Защо тука като се заговори за роми скачате като ощипани отзад, а у Франция на *** им е*ават мамата, а вие мълчите.Или викате, че там келепир нема, щото ДеПеСето ви плаща ама само за вдигане на джангър у БГ,а там ако отидете няма кой да ви плати.Нали защитавате права!Ми хайде де, веднага да видя действие безделници продажни.

fallback