Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама окачестви Нелсън Мандела като "великан на справедливостта". Той отбеляза, че много лидери по света са изразявали солидарност с неговата борба за свобода, без обаче да толерират прояви на несъгласие от собствения си народ. Обама произнесе реч в памет на покойния Мандела на траурна церемония в Йоханесбург в присъствието на много настоящи и бивши държавници.

В речта си Обама сравни заслугите на първия чернокож президент с тези на Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг и Ейбрахам Линкълн. Той каза, че Мандела е заслужил място в историята със своята борба, проницателност, настойчивост и вяра.

По думите на Обама хората по света не трябва да позволяват постигнатият напредък да засенчва факта, че предстои още много работа. "Ние също трябва да действаме в полза на справедливостта. Ние също трябва да действаме в полза на мира. Мнозина от нас щастливо прегръщат заветите на Мадиба [племенното име на Мандела] за расово помирение, но яростно се противопоставят на даже умерените реформи за преодоляване на хроничната бедност и нарастващото неравенство", каза президентът на САЩ пред десетките хиляди хора, събрали се на стадиона в предградието на Йоханесбург Совето.

Oще по темата
На церемонията Обама бе придружен от съпругата си Мишел, а в делегацията бяха експрезидентът Джордж У. Буш със съпругата си Лора, както и още двама бивши президенти на САЩ - Бил Клинтън и Джими Картър.

В словото си Барак Обама призна, че примерът на Нелсън Мандела го е накарал да стане по-добър човек". "Той не беше бюст от мрамор, той беше човек от плът и кръв", каза Обама по повод скромността на покойника и възраженията му приживе да бъде обожествяван. По думите на президента на САЩ Нелсън Мандела е показал своя авторитет "не само чрез изборите, но и с желанието си да се оттегли след само един мандат", допълва ДПА.

Дори след смъртта Нелсън Мандела успя да обедини инакомислещи лидери, подчерта от своя страна генералният секретар на ООН на церемонията в памет на световния герой на помирението. Мандела ненавиждаше омразата, припомни Бан Ки Мун. "Той ми показа могъщата сила на прошката и умението си да обединява хората". И днес го направи отново, допълни Бан Ки Мун.

"Нелсън Мандела ни показа пътя със сърце, по-голямо от този стадион и заразителна усмивка, която огря света", допълни Бан Ки Мун. "Южна Африка загуби герой и баща, а светът загуби скъп приятел и ментор", допълни той.

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума обаче по-рано беше посрещнат с дюдюкания при появата си на възпоменателната церемония за Мандела. Някои присъстващи на стадиона в Совето освиркаха Зума, когато той влезе в стадиона и след това при обявяването на името му от церемониалмайстора - заместник-председателя на парламента Сирил Рамафоза. С жестове, които се използват на футболните мачове като знак за смяна на играч, част от присъстващите изразиха отношение към президента. Зума е критикуван заради това, че е направил ремонт на дома си, струвал милиони долари, пише БТА.

Въпреки проливния дъжд десетки хиляди южноафриканци се събраха на стадиона в Совето на церемонията в памет на Мандела. Стадионът е построен на мястото на беден квартал, където като млад Мандела се е укривал от властите, преди да бъде арестуван. На този стадион беше и последното публично появяване на Мандела - на откриването на световното първенство по футбол през 2010 г. Днешната церемония беше предавана на големи екрани на три други стадиона в Южна Африка и по цял свят, посочва Би Би Си.

Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст в четвъртък. Той ще бъде погребан на 15 декември, неделя, в селото на предците си Куну.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

haloperidol

преди 10 години

Белите заслужават да ги убиват, все пак ска навляци там, както сирийците в България. Не бъдете лицемерни моля.

8

Мамантос

преди 10 години

не е чудно, че не се разбирате защо и колко велик човек е Нелсън Мандела, -- Бог да го прости и вечна му памет! Вие сте крайни егоистчета, и единствено паричките ви интерессуват; вие нямате и не може да имате пиетет към героичното и саможертвата. Вие сте продукт на най-лукавата и античовешка епоха -- глобализма. Нека родителите ви ви се радват, като гледат какво са "произвели".

7

Анонимен

преди 10 години

Това че Путин го няма означава,че му е през оная работа за Мандела.То и на Барак му е през оная работа ама ПР ите му са го натиснали да иде да се направи на голем държавник.Много се смях на церемонията.То видите ли Мандела искал да вали като из ведро на погребението му.И едни песни олеле Боже.Смех голем.

fallback