Снимка: Reuters

Маскирани въоръжени мъже нахлуха днес в централата на украинската опозиционна партия "Баткившчина" в столицата Киев и иззеха сървър, съобщи говорителката на формацията на хвърлената в затвора опозиционна лидерка Юлия Тимошенко Наталия Лисова, цитирана от Ройтерс. Лисова обвини за акцията полицията, но оттам отрекоха да са  замесени.

Интернет изданието "Украинская правда" твърди, че обискът е извършен от Службата за сигурност, чиито представители не бяха открити за коментар.

Акцията бе извършена на фона на засиленото напрежение в Украйна, където стотици хиляди души се включиха вчера в протест в Киев с искане за оставката на президента Виктор Янукович, заклет враг на Тимошенко, отбелязва Ройтерс.

Украинската полиция разгони опозиционните демонстранти, обсадили седалището на правителството в центъра на столицата, и започна да премахва барикадите, издигнати от тях близо до сградата и в южен район на града.

Изтласкани от силите за борба с безредиците, протестиращите отстъпиха към площад "Независимост". До момента не е имало сблъсъци и пострадали.

Полицаи в пълно снаряжение обградиха палатковия лагер и започнаха да премахват барикадите, издигнати от протестиращите срещу правителството, съобщават Асошиейтед прес и агенция Ройтерс, която се позовава на съобщение в Туитър на депутата и опозиционен лидер Виталий Кличко.

Силите на реда обсадиха централата в Киев на опозиционната партия "Баткившчина" на намиращата се в затвора Юлия Тимошенко, съобщи формацията, цитирана от Франс прес.

Украинският генерален прокурор Виктор Пшонка призова днес в изявление демонстрантите да напуснат окупираните от тях административни сгради и да премахнат сами барикадите. Онези, които не се подчинят на това нареждане, ще бъдат наказани, предупреди Пшонка.

Демонстрантите са окупирали няколко административни сгради в Киев, включително тази на общината, от повече от една седмица, припомня Ройтерс.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се обадил днес по телефона на украинския президент Виктор Янукович, изразил безпокойство по повод насилието в бившата съветска република и го призовал да започне диалог с опозицията, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Белия дом.

Байдън наблегнал на необходимостта от незабавно прекратяване на ескалацията на насилието. Той също така поискал от Янукович да започне веднага разговори с лидерите на прозападната опозиция, за да постигнат консенсус за пътя, по който да поеме Украйна.

Насилието няма място в едно демократично общество, предупредил Байдън и подчертал подкрепата на Съединените щати за връзките на бившата съветска република с Европейския съюз.

Украйна изпадна в дълбока политическа криза и бе обхваната от протести, след като правителството преустанови процеса на сключване на споразумение за асоцииране с ЕС, според прозападната опозиция под натиска на Русия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase