Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Общ преглед

След повече от 15 дни на антиправителствени протести украинският президент Виктор Янукович предложи на опозицията да преговарят, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Янукович подкрепи предложение на бившия президент Леонид Кравчук, отбелязвайки, че "това може да се превърне в основа за разбирателство", посочиха в изявление от президентството в Киев.

По първоначални данни президентът Янукович ще се срещне утре с трима бивши държавни глави, подкрепили миналата седмица проправителствените протести, след като прие предложението им за преговори с опозицията, посочва и Франс прес.

Още по темата
Междувременно украинските полицаи за борба с безредиците заеха позиции край кметството в Киев, което е окупирано от проевропейски настроените демонстранти, протестиращи срещу резкия завой на правителството към Русия.

Около 200 полицаи с каски и щитове са били стоварени с три автобуса на кръстовище в центъра на града.

След като бе издадена съдебна заповед протестиращите да напуснат сградата, полицията предупреди миналата седмица хората  вътре, че разполагат с четири дни да си тръгнат или ще бъдат  изгонени от там.

Четири станции на метрото в центъра на Киев днес бяха  затворени заради сигнали за бомба, подадени от неизвестни лица на телефон 102. Пресслужбата на киевския метрополитен съобщи, че влаковете се движат, без да спират на тези четири станции. 

Въпреки студа и снега днес на площад "Независимост" се събраха 200-300 души около сцената, на която се редуваха речи и  молитви.

Десетки други демонстанти са  издигнали барикади на няколко места в съседния квартал, където се намират основните централи на властта (президентство, парламент, Министерски съвет), посочва Ройтерс.

През изминалата нощ в центъра на Киев бяха издигнати нови палатки и барикади, а стотици хиляди граждани излязоха отново на протест срещу кабинета.

Демонстрантите дори събориха статуята на Ленин в украинската столица и я разбиха с чук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар