Снимка: Reuters
fallback

Героят на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст след дълго белодробно заболяване в дома си в Йоханесбург, заобиколен от близките си, съобщи президентът на Южна Африка Джейкъб Зума по държавната телевизия, предадоха световните агенции.

"Нашият многообичан Нелсън Ролихлала Мандела, първият президент на нашата демократична нация, ни напусна. Той почина спокойно в уюта на дома си. Нашият народ изгуби баща. Макар и да  знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за  свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас  е миг на най-дълбока скръб. Народът ни загуби най-великия си  син, човекът, който повече от всеки друг въплъти усещането на южноафриканците за обща национална принадлежност", заяви Зума.

Смъртта на Мандела трябва да даде на южноафриканците решимост да изпълнят визията му за "истинска обединена Южна Африка, мирна и благоденстваща Африка и по-добър свят", заяви Зума.

"Винаги ще те обичаме, Мадиба", завърши той, използвайки племенното име на Мандела.

Мандела ще бъде погребан с държавни почести, а националните знамена ще бъдат спуснати наполовина от днес до деня на погребението, отбелязва БТА. 

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела навърши през юли 95 години в критично състояние в болница в Претория.

Човекът, превърнал се в символ на помирението, от месеци беше в тежко състояние, на границата между живота и смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

venix

преди 10 години

Светъл път годподин Мандела! Респект!

41

nerez

преди 10 години

Сред стотиците хиляди изказващи съболезнования странно защо не видяхме и клоуна на МакДоналдс облечен в черно и посипващ глаата си с пепел от мъка. Голям пропуск

40

Анонимен

преди 10 години

Да се благодарим че сме се родили в що годе цивилизована държава, щото можеше да е в пъти по-зле, милиарди са по-зле от нас. Който реве нека се прероди в някое индийско село да му дойде акъла. Или в ЮАР.

fallback