Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин определи безредиците в Киев като опит на опозицията да разклати легитимната власт с добре подготвени отвън акции, предаде Bulgaria On Air.

Пред журналисти Путин коментира, че това е по-скоро погром, отколкото революция. По неговите думи антиправителствените протести били адресирани към президентската кампания през март 2015 г.

Още по темата
Той допълни, че по всичко изглеждало, че протестиращите са "много добре подготвени и обучени войнстващи групи".

Подобна теза Москва поддържа още от времето на Оранжевата революция от 2004 година по отношение на протестите на опозицията.

Опозицията или не контролира случващото се, или е параван за екстремистки действия, добави още Владимир Путин в Армения. Там той каза, че "Русия никога не се е канила да напуска Кавказ, а напротив, смята да укрепи позициите си там". В Ереван го посрещнаха около 500 протестиращи срещу присъединяването на страната към Митническия съюз Русия-Беларус-Украйна. Те носеха плакати "Путин, върви си у дома" и "Не на СССР".

Русия и Армения подписаха споразумение за отмяна на износните мита за руски газ, петролни продукти и необработени диаманти. В програмата на Путин е и посещение на руската военна база в Гюмри, където властите ще предоставят територия за разширяването й.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase