Снимка: Reuters

Завършиха изборите за местни органи на властта в Косово, предаде ИТАР-ТАСС. Избирателните комисии вече пристъпиха към преброяване на гласовете. Днешните избори преминаха в напрегната обстановка, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Франс прес посочва, че главният въпрос на изборите е бил дали ще участват сърбите в Северно Косово, които не признават властта на Прищина. Те бяха призовани от Сърбия да упражнят правото си на вот, за да помогнат за нормализирането на нейните отношения с Косово и за напредъка й по пътя на европейската интеграция, но подложени на натиск от местни сръбски националисти да бойкотират гласуването.

Четири часа преди края на изборния ден, избирателната активност варираше между 7 и 14 процента в населените преобладаващо със сърби общини, но достигна близо 50 процента валбанските.

Гласуването в Косовска Митровица бе прекъснато заради инциденти между сърби, при които бе тежко ранена една жена. В резултат Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изтегли своите наблюдатели от града от съображения за сигурност, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase