Снимка: сайтът на регионалната организация на КПРФ в Якутия.

Критична е ситуацията със снабдяването с жизненоважни стоки в редица населени места в Якутия. Поради ранното спиране на корабоплаването в региона няколко хиляди тона продукти не са докарани.

За да си купят най-необходимото, хората се редят на дълги опашки, понякога не минава и без сбиване. Обстановката дотолкова се е нажежила, че се налага да се намесва и полицията, пише местната преса.

За виновница за случващото посочват река Индигирка. За корабоплаването по нея първоначално пречеше ниското ниво на водата, а после тя започна да замръзва. В крайна сметка не успяха да докарат всички необходими продукти. 28-те кораба с 5,7 хиляди тона товари буквално замръзнаха в реката. Екипажите са евакуирани, но корабите ще бъдат освободени не по-рано от юни, съобщи News.ykt.ru.

Сега в северните райони на руската република Якутия продуктите се доставят по по-скъпия въздушен път. В резултат скочиха цените на стоките, пише Newsru.com.

В региона се създаде ситуация, напомняща до голяма степен за дефицитните времена на перестройката.

За решаването на проблема със снабдяването на северните райони ще помогнат сезонните автомобилни пътища, прокарани по леда. За откриването им обаче ще трябва да се чака още дълго – не по-рано от края на декември, когато ледът по реката ще е достатъчно твърд. Така че хората там ще трябва да оцеляват някак си още минимум два месеца.

Биещите се за храна хора могат да останат и без отопление. Освен недостига на храни в региона има и друг проблем – на редица места горивото е на привършване. Всички отоплителни инсталации работят на икономичен режим.

Местните депутати ще се заемат с разследване на причините за създалата се ситуация. Според някои мнения за положението е виновна регионалната власт, която отговаря за подготовката на всички райони за зимата. В последно време сривове с доставките в региона се случват с тревожна регулярност, пише NEWSru.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase