Снимка: архив, Reuters

Една островна държава с население от малко над 300 хиляди души изживява истински „книжен” бум. Исландия е страната, в която има най-много писатели, най-много издадени книги и най-много прочетени книги на глава от населението, пише Би Би Си.

В столицата Рейкявик е трудно да изминеш дори и няколко метра, без да срещнеш някой писател. Неслучайно в страната е популярен изразът „всеки има книга в стомаха си”. Защото един от всеки 10 жители на острова ще издаде книга през живота си.

В интервю за Би Би Си младата новелистка Кристин Ейрикскдотир споделя, че конкуренцията е наистина жестока. „Още повече, че живея с майка си и моя приятел, които също са писатели. Но поне се стараем да публикуваме творбите си в различни години, за да не се конкурираме прекалено много”, казва Кристин.

В Исландия дори са организират специални туристически „сага” обиколки – по стените на обществените сгради има изписани цели истории от популярните исландски хроники (наричани „еди”).

Датиращи от 13-ти век, тези хроники разказват за норвежките заселници, които започват да пристигат на острова в края на 9-ти век.

Части от сагите са изписани по салфетки и чаши за кафе. Всеки гейзер или водопад, който е туристическа атракция, задължително върви с история за древни герои. Често екскурзоводите изнасят импровизирани рецитали със собствени стихове.

По уличните пейки има баркодове, които при разчитане със смартфон отварят приложение за аудиокнига с исландски хроники.

Писателите често се ползват със статут на истински звезди. Гердур Кристни и Сьон са сред най-известните. Последният дори пише текстове за част от песните на исландската музикална икона Бьорк.

Поезията, детските книги, еротиката и фантастиката са сред най-предпочитаните жанрове за исландските автори. Но абсолютен фаворит в последно време са криминалните романи.

Продажбите на кримки в Исландия са двойно по-високи в сравнение с всяка друга северна страна.

Митологията и приказният пейзаж в този необикновен остров са идеалното вдъхновение, посочват от Би Би Си. Неслучайно Дж. Р. Р. Толкин и Шеймъс Хийни са пленени от исландската магия и я използват в някои от най-значимите си творби. ЮНЕСКО пък официално обозначава Рейкявик като „Град на литературата”.

Новелистът Солви Сигурдсон разкрива с чувство за хумор: „Стъмва се рано и просто няма какво друго да правим освен да пишем”. Той допълва, че след обявяването на независимост от Дания през 1944 година благодарение на литературата исландският народ изгражда своята идентичност.

Сигурдсон не пропуска да отдаде дължимото и на Нобеловия лауреат за литература Халдор Лакснес – книгите му са задължително четиво за всеки исландец. „Когато беше отличен през 1955 година, той постави нашата страна на световната литературна карта. Даде ни увереността да пишем”, подчертава Сигурдсон.

Напоследък има опасения, че „книжният” бум може да доведе до сериозни проблеми за издателските къщи заради пренасищането на пазара. Но поне към момента опасността е доста далечна.

Защото в Исландия жаждата за книги изглежда неутолима. И поне един от коледните подаръци за всеки исландец е сигурен – книга под коледното дърво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase