Едуард Сноудън. Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън заяви, че не е взел със себе си в Русия никакви секретни документи. Той съобщи това в интервю за в. "Ню Йорк таймс".

Сноудън избяга в Русия от Хонконг през юни. Москва неотдавна му даде временно убежище за една година. САЩ го издирват за шпионаж, след като той направи разкрития за програмите за електронно следене на американското разузнаване.

В интервюто, водено с шифровани комуникации в интернет в продължение на няколко дни, Сноудън уверява, че е дал на журналисти всички документи, с които е разполагал, още когато е бил в Хонконг, преди да замине за Русия, и че не е правил копия, защото това по негови думи "не би обслужило обществения интерес".

Сноудън заявява, че е могъл да опази тези документи от китайските тайни служби главно благодарение на познанието си за методите, когато е работел за Агенцията за национална сигурност /АНС/ на САЩ.

Още по темата

"Няма никакъв шанс руснаците или китайците да са се сдобили с някой документ", заявява той.

Американски официални представители многократно изразиха опасения, че руското, китайското или някое друго разузнаване може да са се сдобили с някои от документите, с които е разполагал Сноудън.

Самият Сноудън обаче заявява в интервюто, че АНС знае, че той не е сътрудничил на чужди разузнавания.

"АНС не е дала и един пример за щети от такова изтичане на информация", подчертава той и заявява, че никога не е обмислял да предлага услугите си на Китай или Русия.

Според Сноудън с разкриването на мащабните програми за следене на електронните комуникации на потребители на интернет той е действал в полза на националните интереси на САЩ. "Тези незаконни тайни програми представляват много по-голяма опасност от разкриването на информация за съществуването им", заявява бившият сътрудник на американското разузнаване.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase