Лон Сноудън. Снимка: Reuters

Лон Сноудън, бащата на бившия консултант на американското разузнаване, получил временно убежище в Москва, Едуард Сноудън, е посъветвал сина си да остане в Русия и да не се връща в САЩ. Това заяви Лон Сноудън, цитиран от ИТАР-ТАСС, пред медии при пристигането си от Москва на нюйоркското летище "Джон Кенеди".

Лон Сноудън заяви, че много му е харесало в Русия и непременно ще се върне там, въпреки че не знае точно кога.

Едуард "се чувства добре и му е комфортно в Русия. Като баща го посъветвах да остане в Русия и да не се връща в САЩ. Това беше съветът ми, но във всеки случай той самостоятелно ще вземе решение", каза Сноудън.

Още по темата
Бащата на Едуард Сноудън е много доволен от близо едноседмичния си престой в Русия, заяви по-рано руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена, цитиран от Франс прес.

Лон Сноудън е много доволен от посрещането, което получи в Русия, и от отношението тук към сина му, каза Кучерена пред агенция Интерфакс. Той много обича сина си и продължава да смята, че Едуард е изключително почтен човек, който е постъпил правилно, изтъкна адвокатът.

Според цитиран от Интерфакс източник бащата е имал много емоционална среща със сина си на пазено в тайна място ден след пристигането си в Москва на 10 октомври.

Едуард Сноудън пристигна в Москва от Хонконг на 23 юни. На 1 август 30-годишният компютърен специалист получи едногодишно временно убежище в Русия, след като прекара повече от месец в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". Оттогава той не се е появявал публично. През септември неговият адвокат обясни, че Сноудън е в опасност и за сигурността му трябва да се грижат телохранители.

Едуард Сноудън е обвинен в шпионаж, след като направи потресаващи разкрития за американските програми за следене на електронни комуникации по цял свят. Вашингтон неколкократно настоя той да бъде екстрадиран в САЩ, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase