Борислав Гуцанов слиза от полицейската кола, преди да влезе в съда, 2010 г. Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) издаде днес присъдата си по делото "Гуцанови срещу България", в което ищец е семейството на настоящия народен представител от БСП Борислав Гуцанов. Съдът е постановил, че Гуцанов, съпругата му и двете им дъщери, чийто дом във Варна бе претърсен в ранните часове на 31 март 2010 г. при акция "Медузите", следва да получат обезщетение от 40 000 евро, както и 4000 евро, свързани с разноски по делото.

В мотивираната си присъда от 61 страници съдът разглежда като основателна жалбата, свързана с нарушаване на текстове от Европейската конвенция за човешките права и по-специално текстовете срещу мъченията и нечовешкото или унизително отношение, за правото на свобода и сигурност и за презумцията за невинност.

Още по темата

Съдът единодушно е решил, че има основание да се оспорва периодът на предварително задържане на Гуцанов, както и срокът, изтекъл преди явяването му пред съдия. Също единодушно е преценено, че арестът е продължил неоправдано дълго и е свързан с нарушение на неприкосновеността на дома и на личния живот. С единомислие ЕСПЧ намира, че ищците са били подложени на нечовешко и унизително отношение. С шест гласа срещу един съдът преценява, че Гуцанов е изправен пред съдия късно.

Съдът е преценил, че изявления на министър-председателя и на главния прокурор, за разлика от изказвания на вътрешния министър (към датата на ареста на Гуцанов), не са били в нарушение на презумцията за невинност. ЕСПЧ намира, че в мотивите на решението на Варненския районен съд от 18 май 2010 г. принципът за невиновност до доказване на противното е нарушен. В решението си ЕСПЧ не намира основания да заключи, че задържането на Гуцанов е допринесло за неговото злепоставяне.

Днешното съдебно решение касае специална полицейска операция, извършена в края на март 2010 г. във Варна. Гуцанов бе задържан в качеството си на председател на Общинския съвет по разследване срещу неизвестен извършител, насочено към разкриването на предполагаемо престъпление по служба, довело до подозирани щети за общинския бюджет. Той беше арестуван в дома му пред очите на жена му и двете му деца.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase