Силвио Берлускони. Снимка: Reuters

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони поиска днес официално замяна на присъдата си с общественополезен труд, съобщиха адвокатите му, цитирани от Франс прес.

Берлускони е осъден на 4 години за данъчни измами в компанията си "Медиасет". Присъдата беше намалена с амнистия до 3 години, но поради напредналата си възраст Берлускони няма да лежи в затвора. Вместо това Кавалерът, който е на 77 години, има избор между домашен арест или общественополезен труд.

Още по темата

Процедурата обаче ще отнеме време и присъдата може да не влезе в сила преди пролетта на 2014 година. Тя трябва да бъде одобрена от съда в Милано, след което съдът в Рим, където Берлускони се премести, ще трябва да определи мястото, където той ще може да полага труд в полза на обществото.

Берлускони винаги е твърдял, че присъдата, потвърдена от всички инстанции, е неоснователна. През септември той дори заяви, че няма да приеме да полага общественополезен труд "като затворник, който трябва да бъде превъзпитан". Това решение обаче му дава по-голяма свобода от алтернативата домашен арест.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase