Снимка: Reuters

С прогноза за финансов хаос и икономически трудности, президентът Барак Обама предупреди американците, че ще пострадат сериозно, ако Конгресът не реши проблемът с дълговата криза в страната. Обама призова своите съграждани да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени, предаде Ройтерс.

На пресконференция, свикана спешно в Белия дом, Обама отправи най-твърдото си предупреждение досега за рисковете, ако Конгресът не повиши тавана на американския дълг до крайния срок 17 октомври.
 
"Решение да се позволи действително дефолт, според много бизнесмени и икономисти, би било, цитирам: "безумно, катастрофално, хаос". И това са някои от по-учтивите думи. Уорън Бъфет сравни дефолта с ядрена бомба, оръжие, прекалено ужасно, за да бъде използвано", добави президентът.

Обама заяви също, че освен непосредствената вреда, има и по-широки опасности за бъдещите президенти и за демокрацията. "Не става въпрос само за мен. Това засяга и моите приемници
на поста, от която и партия да са. На тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата. Трябва да сложим точка на това", заяви президентът.

Републиканците, стремящи се да използват силата си, за да принудят Обама да ореже разходите или да ограничи обсега на Закона за достъпната здравна грижа, намекват, че отрицателните последици от кризата по дълга са преувеличени. Обръщайки се към широката аудитория чрез медиите вчера, президентът се постара да обори идеята, че ефектът би бил мимолетен.

"Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално", каза той.

Обама призна, че е в неизгодна позиция в пиар битката, понеже моли законодателите за "повишаване на лимита на дълга" - "мръсна дума", която избирателите отъждествяват с разрешаваенто на по-голям дълг. "Не става дума за повишаване на нашия дълг. Това не добвя нито цент към дълга ни", увери ги той.

"Ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент, когато все още изкачваме пътя за излизане от най-лошата рецесия на нашето време", добави Обама и продължи с обяснението:

"Вие нямате шанс да се обадите в банката си и да кажете: "Няма да платя ипотеката си този месец, ако не прибавите нова кола и ексбокс".

Анкета на Ройтерс/Ипсос вчера установи, че делът на американците, разтревожени от спирането на финансирането на правителството, е нараснал до 75 процента от 66 процента миналата седмица. Делът на онези, които обвиняват републиканците, се е увеличил от 26 процента на 30 процента, а  на обвиняващите Обама и демократите - от 18 на 19 процента.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase