Снимка: архив, Reuters
fallback

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху може да е искал да спечели симпатиите на иранците с интервюто, което даде за персийската редакция на Би Би Си, но с твърдението си, че на хората в Иран им е забранено да носят дънки, той си спечели единствено присмех от част от аудиторията, предаде Ройтерс.

Нетаняху се отнася с известно безпокойство към дипломатическите усилия на новия ирански президент Хасан Рохани за подобряване на отношенията със Запада и постигане на облекчаване на санкциите срещу Техеран заради ядрената му програма.

Но заявленията му в интервюто, че е нужно Иран да спре да обогатява уран, бяха донякъде засенчени от коментара му за свободата на обличане, която властите позволяват на хората в Иран.

"Мисля, че ако иранците имаха свобода, те биха носили дънки, биха слушали западна музика и биха имали свободни избори", каза Нетаняху.

Тези негови думи предизвикаха остра реакция в Иран, където макар че от жените се изисква да покриват косите си и да се обличат с по-широки дрехи на обществени места, дънките не са забранени и се носят. Голяма част от западната музика е незаконна, но хората намират начин да я слушат вкъщи.

Десетки иранци публикуваха в Туитър свои снимки, на които са облечени с дънки, и заявиха, че Нетаняху не е запознат с живота в Иран.

"Г-н Нетаняху, това е магазин, който продава оръжия за масово унищожение в Иран", гласеше един от коментарите в Туитър, показващ снимка на магазин за дънкови облекла.

"Нетаняху, преди три дни си купих чифт дънки", заявяваше друг ирански потребител на социалната мрежа, която е блокирана от властите в Иран, но много иранци се добират до нея чрез специални компютърни програми, които преодоляват филтъра.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 10 години

Боже, как могат тези хора изобщо да живеят без дънчици, поп музичка и долари? Та ние душата си даваме да приличаме на хамериканците, държавата също!(((

24

Анонимен

преди 10 години

До Бойковистi ti si sashtiq pomqr kato tvoq boiko ,dane pusnat tuk nqkolko tona 4e da vidish /

23

БОБО

преди 10 години

МАЛЕ.Е.Е.Е.Е. ЩО *** ПИШЕ КОМЕНТАРИ...НАПИШЕТЕ НЕЩО ЗА НОБЕЛОВИТЕ ЛАУРЕТИ БЕ....

fallback