Барак Обама. Снимка: БТА

В речта си пред участниците в 68-та сесия на Общото събрание на ООН американският президент Барак Обама призова Съветът за сигурност да приеме силна резолюция, с която да получи гаранции от Сирия, че ще спази поетия ангажимент да се освободи от химическия си арсенал, предаде ДПА.

"Необходима е силна резолюция на Съвета за сигурност, която да гарантира, че режимът на Асад се придържа към ангажиментите. В нея трябва да има и предвидени последствия, ако режимът не изпълни ангажиментите", каза Обама.

Президентът приветства постигнатото между САЩ и Русия споразумение относно сирийския химически арсенал, но предупреди, че ООН ще бъде отговорна, ако не успее да гарантира, че в тази насока се предприемат необходимите действия.

Още по темата
Обама припомни, че международната общност дълго време не е успяла да реагира на сирийската криза.

"Нашият отговор не отговаряше на мащабите на това предизвикателство", подчерта Обама Той обеща още 340 милиона долара хуманитарна помощ за сирийските бежанци, допълва ДПА.

Обама посочи, че конфликтът в Сирия трябва да бъде уреден по мирен път, което отговаря на интересите на всички страни. Той определи кризата в Сирия като пълномащабна гражданска война. Обама отбеляза, че поддръжниците на Асад на международната сцена защитават сирийския президент, като се позовават на принципа на суверенитета.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун откри общополитическите дискусии в рамките на 68-а сесия на Общото събрание на ООН с реч, в която призова за приемането на силна  резолюция, целяща поставянето под международен контрол и последващото унищожаване на сирийския химически арсенал.
 
Той се обърна към сирийското правителство и опозицията с  искане "да премахнат пречките" за достъпа на хуманитарни работници. Бан Ки Мун призова всички държави да престанат да подхранват кръвопролитието в Сирия, като сложат край на оръжейните си доставки за различните страни в конфликта.

Той поиска извършителите на нападението с химически оръжия в нощта срещу 21 август близо до Дамаск да бъдат или изправени пред Международния наказателен съд, или да понесат отговорност по други начини, съвместими с международното право.

Бан Ки Мун определи кризата в Сирия като "най-голямото  предизвикателство пред мира и сигурността в света". Той обаче отбеляза, че "ужасното използване на химически оръжия" е "създало дипломатически импулс - първите признаци на единство от  много дълго време насам".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase