В Кения е била изпратена специална група полицаи от Израел. Снимка: Reuters
fallback

"Израел е готов да предостави на Кения всякаква помощ в борбата срещу международния тероризъм". С тези думи се обърна към правителството на Кения израелският президент Шимон Перес. В специална телеграма до Найроби Перес подчерта, че му е повече от близка болката на кенийския народ, пострадал от мащабна терористична атака, посочва руската редакция на Би Би Си.

Официален Ерусалим изобщо не коментира съобщенията, че бойци от израелските специални сили уж са участвали в щурма на търговския комплекс "Уестгейт" в Найроби. Никакво потвърждение за това не съдържат и видеокадрите, неспирно пристигащи от Найроби през последните три денонощия.

"Тези информации са повече от странни - заяви в неделя вечерта Исраел Хасон, депутат от Кнесета и бивш заместник-директор на Службата за обща сигурност на Израел (ШАБАК). - Независимо от тежкия терористичен акт няма никакви причини израелското ръководство да изпрати в Кения армейски подразделения."

Хасон обаче не изключи в Найроби все пак да има израелски военни съветници, наети от правителството на частни начала. По думите на депутата двете страни градят стабилни дипломатически отношения, включително в сферата на сигурността.

Още в понеделник сутринта се разбра, че Израел все пак е изпратил в Кения специална група полицейски офицери. Според в. "Исраел хайом" тя включва седем души: двама офицери от антитерористичния отдел, двама сапьори и трима служители от лабораторията за съдебна експертиза. Авторите пишат, че всички те са изпратени в Кения, за да съдействат при преговори с терористите и в никой случай не се предвижда пряко да участват в операция за освобождаване на заложниците.

Драмата в търговския център

Източници от израелската полиция потвърдиха, че в Кения наистина е била изпратена специална група полицаи. По-късно го потвърдиха и самите кенийци, като казаха, че са получили помощ от Израел, Съединените щати и Великобритания.

Израелските медии внимателно следиха драмата в Найроби. Още същия ден, когато терористите превзеха търговския център, стана ясно, че редица магазини в сградата са собственост на израелски бизнесмени. Някои се намирали в тях по време на атаката и успели да избягат вън. Други били успешно евакуирани още през първите часове след нахлуването.

"В момента на атаката бях в търговския център. Изведнъж чух силен шум, експлозии на гранати и детски плач – разказва израелката Рина Атиас. - Шмугнах се в най-близкия магазин и двамата със собственика се заключихме в килера. Следващите няколко часа си разменях есемеси с моя мъж." Чрез мобилния телефон Рина успяла да съобщи точно къде се намира и била открита от екип на силите за сигурност.

Стратегическият съюз

В Ерусалим недвусмислено наричат днешните отношения между Израел и Кения "стратегическа дипломация".

От втората половина на 90-те години нататък израелските спецслужби държаха Кения в центъра на своето внимание - до голяма степен заради тогавашните проблеми на страната в сферата на сигурността. Конфликтите със съседни държави и засилената дейност на международни ислямистки организации не вещаеха нищо добро за правителството в Найроби. Резултатът не закъсня.

През 1997 г. бойци от Ал Кайда успяха да извършат атентат срещу посолството на САЩ в Кения. След няколко години – през 2002, пак там бе взривен хотел "Момбаса паръдайс", посрещнал гости от Израел. За друг опит да бъдат атакувани израелци е смятан обстрелът на пътническия самолет на компания "Аркия" по време на полет от Найроби за Тел Авив през ноември 2002 г. Оттогава Кения е близък партньор на Израел, посочва източник от Ерусалим. Еврейската държава доставя на Кения военна продукция, а в замяна получава възможност фактически да използва територията на страната като голяма платформа, откъдето да следи развитието на световния тероризъм.

През юни м. г. тайните служби на Кения задържаха в Найроби двама граждани на Иран. При обиск у тях бяха открити фалшиви паспорти и внушително количество експлозив. На разпит те признаха, че са планирали диверсия срещу израелски дипломати. Магистрати в Найроби ги осъдиха на доживотен затвор.

Ерусалим не крие своята готовност всякак да подпомага Кения и занапред, особено щом става дума за борба с международния тероризъм. През последните години стотици агенти от кенийските служби за сигурност бяха на стаж в Израел.

"Наред с военната техника, продавана от Израел из цял свят, за кенийците е също толкова важно да получават съвсем конкретна разузнавателна информация - изтъква високопоставен източник от Ерусалим. - Благодарение на модерните си технологии днес Израел може да снабдява с такава информация своя стратегически съюзник в Източна Африка."
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

сектор Кабул

преди 10 години

Коментарите тук са весела картинка. Един клониран евреин произвежда няколко дузини отрицателни отзиви, и създава илюзията, че целокупна България боготвори Израел. Защо ли си мисля, че в този еврейски похват няма нищо оригинално? Те по същия начин произведоха от 650-700 000 убити през втората световна война евреи цели 7 милиона жертви на "Холокоста", при целокупно еврейство по света, наброяващо 3-4 милиона малко преди да избухне войната... :)))Шмекери и шарлатани с нобелови и глобалистки ментета

12

шабат

преди 10 години

евреите са най неблагодарното племе за тях преди много години много точно се изказал Паисий цитат"И разделили се езиците на Хамовото племе на 32 езика. Ной проклел това племе. То се било най-много размножило, от него произлезли най мръсните народи в Африка, но били много от тях и в Азия.....Ханаан бил Хамов син, неговото племе се наричало ханани (от него идва названието на земята Ханаан, днешен Израел). То било най-проклетото между всички племена на земята. От него произхождат седем народа, тук били и ***."Паисий Хилендарски"История славянобългарска"

11

Анонимен

преди 10 години

Вижте, много е погрешно да се смята, че Творецът си е вдигнал чукалата и е напуснал нашия свят и ще се върне след 270 години само за да се хване за главата! Той живее в Тора, в Евангелията и в учението на Петър Дънов Учителя, това е Единна традиция без прекъсване водеща към вечността.Всяко Слово идва на времето си...Всъшност Той живее и във всички нас...

fallback