Полицията опитва да овладее ситуацията. Снимка: Ройтерс

Кенийският президент Ухуру Кениата съобщи днес, че негов племенник и годеницата му са сред 59-те убити при нападението в търговски център в Найроби, предаде Франс прес.

Ние ще накажем бързо и много болезнено организаторите на това нападение, за което отговорност поеха сомалийски ислямисти шебаб, заяви видимо развълнуван Кениата. "Те ще трябва да платят за безчестните и животински деяния", каза още кенийският президент.

Интерпол предложи съдействието си на силите на реда в Кения за всякакво искане на сведения или арести във връзка с нападението срещу търговския център "Уестгейт". "Всякакво искане на информация от кенийските власти ще се обработва приоритетно от Командно-координационния център и бюрото на Интерпол в Кения", обяви в изявление международната организация за полицейско сътрудничество.

Още по темата

Интерпол освен това предлага да даде на разположение на кенийските сили на реда свой екип, съставен от съдебномедицински експерти, специалисти по борба с тероризма, анализатори и оперативни работници.

"В случай на искане Интерпол може да издаде някой от цветните си бюлетини за известяване на силите на реда по света за оперативните методи на нападението, получаване на допълнителни сведения или поискване на задържането на заподозрени", се посочва в изявлението.

Освен това всякакви пръстови отпечатъци или ДНК проби може да се съпоставят с базите данни на Интерпол, подчерта полицейската организация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase