Снимка: Reuters

Гръцката полиция използва сълзотворен газ и светошумови гранати срещу стотиците участници в масов антифашистки протест, които хвърляха по полицаите бутилки със запалителна течност и камъни в атинското предградие Карецини, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Сблъсъците избухнаха по време на антифашистки митинг на мястото, където в нощта срещу сряда беше убит 34-годишният музикант Павлос Фисос. Фисос бил наръган с нож от мъж, който според полицията е член на неонацистката партия "Златна зора". Крайнодясната партия, която има 18 депутати в парламента, отрича да има нещо общо с убийството.

В протестната акция в Атина, организирана от леви партии и профсъюзи, участваха над 5000 души.Около 6000 души се събраха на две антифашистки прояви във втория по големина гръцки град Солун, където също се стигна до стълкновения с полицията и сълзотворен газ, след като демонстранти започнаха да чупят витрини, посочва гръцката  информационна агенция АНА.

Около хиляда протестиращи замеряха с камъни и коктейли "Молотов" полицията в град Патра. Силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ. Един полицай е бил ранен.

Гръцкото правителство и президентът категорично осъдиха убийството на музиканта.

Призовавам обществото и институциите да се събудят, призовавам за политическа воля за борба срещу тази мерзост. Всички ние сме длъжни да не допуснем отворени врати за фашизма, заяви държавният глава Каролос Папуляс, БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase