Снимка: архив, Reuters

Подкрепян от Запада ръководен съвет на сирийските бунтовници заяви, че отхвърля руското предложение за поставяне на химическите оръжия на Сирия под международен контрол, съобщи Ройтерс.

"Обявяваме, че категорично отхвърляме руската инициатива за поставяне на химическите оръжия под международен надзор", каза председателят на Висшия военен съвет Салим Идрис във видеоизявление, разпространено в интернет.

Още по темата

Заобиколен от четирима бунтовнически лидери, той заяви, че на сирийския президент Башар Асад трябва да се потърси сметка, след като Сирия за първи път е признала, че притежава химически оръжия, които според нея са й необходими, за да се противопостави на предполагаемия ядрен арсенал на Израел.

"Призоваваме международната общност да не се задоволява с изтегляне на химическите оръжия, които са престъпен инструмент, а да потърси сметка на извършителя и да предприеме преследване срещу него в Международния наказателен съд", каза Идрис.

По думите му "преместването на престъпните инструменти е едно нещо, а подвеждането на престъпника под отговорност е друго".

Той призова "приятелски" страни да предоставят още оръжия и боеприпаси на бунтовниците, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase