Снимка: БТА
fallback

Кандидатстването на Сирия за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия не може да замени унищожаването на химическия арсенал на страната, подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от Ройтерс.

Харф освен това предупреди режимът в Дамаск да не използва този ход като тактика за протакане и за избягване на американски военни удари. Опцията за предприемане на операция срещу Сирия остава на масата, даде да се разбере тя.

Харф отхвърли като нелепо предположението на руския президент Владимир Путин, че сирийските бунтовници са извършили химическото нападение край столицата Дамаск на 21 август.

Oще по темата
 Говорителката на Държавния департамент на САЩ потвърди американската позиция, че сирийският президент Башар Асад няма място в политическото бъдеще на своята страна.

Присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която предвижда държавите по нея да унищожат химическите си арсенали, е предвидено в руската инициатива за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол с цел избягване на западна военна операция срещу режима в Дамаск.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров започват тази вечер разговори в Женева по руския план и други аспекти на сирийския конфликт.

Преди началото на срещата Лавров изрази надежда, че Съединените щати ще предпочетат мирния път за уреждане на сирийския конфликт, предаде БТА. Според него решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни.

Кери даде срок от 10 дни на режима в Дамаск да постави химическия си арсенал под международен контрол. Държавният секретар на САЩ отхвърли поисканите от сирийските власти 30 дни и предупреди, че думите не са достатъчни.

Очакванията към руската инициатива за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол са високи, даде да се разбере държавният секретар на САЩ, цитиран Франс прес. Той  подчерта, че Съединените щати и Русия са сериозно настроени за  смислени разговори в Женева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 10 години

Rusia stava po silna i po silna.Vse poveche woenni korabi se stroqt za Rusia.Vseki den se modernizira woennata i technika.Ste stane otnovo nomer 1

5

Сър_Пичук

преди 10 години

И Асад ще падне, както всички останали диктатори!!

4

Анонимен

преди 10 години

Ала-баланиците на Лавров по никакъв начин няма да помогнат на Асад да се задържи на власт. За всички е ясно, че Русия иска да осигури още малко време на пионката си Асад за да се укрие от справедливото възмездие, от което вече 2 години и 6 месеца се спасява заради протекциите на Москва и крайно неадекватната външна политика на Обама.

fallback