Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд се съгласиха да не отхвърлят нито един от възможните варианти за уреждане на сирийската криза, но изразиха предпочитание към дипломатическото решение, заяви днес Елисейският дворец, цитиран от ДПА и ИТАР-ТАСС. Изявлението беше разпространено след телефонен разговор между двамата лидери.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че контролът над химическите оръжия в Сирия е възможен само ако САЩ се откажат от употреба на сила.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, което трябваше да се състои тази вечер и бе поискано от Русия, е отменено напълно, предадоха световните агенции, като се позоваха на австралийския посланик в Съвета за сигурност Гари Куинлан, чиято стана е ротационен председател на Съвета.
По-рано тази вечер беше съобщено, че заседанието се отлага за неопределено време. Сега се уточнява, че то е отменено изцяло, но не става ясно дали изобщо ще се състои на по-късен етап, посочва ДПА.

Същевременно Франция обяви, че е готова да внесе изменение в определени граници на проекта си на резолюция за Сирия, който Москва определи като неприемлив, предаде Франс прес. Западните страни от Съвета за сигурност от сутринта водят консултации по проект за резолюция на Франция, в която се осъжда химическата атака в Сирия, настоява се за унищожаване на сирийските химически оръжия и се отправя заплаха към Дамаск за предприемане на военна операция, ако той не се подчини.

Британският премиер Дейвид Камерън ще подкрепи САЩ и Франция за внасяне в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, предвиждаща сирийският химически арсенал да бъде поставен под международен контрол. Той подчерта пред комисия в Парламента, че предложението трябва да се приеме много насериозно, тъй като ще постигне целта Сирия да бъде лишена от химическия й арсенал, предаде Асошиейтед прес.

Британският премиер предупреди същевременно, че предложението не трябва да бъде използвано като тактика на протакане или като предлог да се спечели повече време за сирийския режим и потвърди, че е обсъждал всичко това с президента на САЩ Барак Обама по телефона днес.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че в ситуацията около Сирия се е появила възможност за мирно уреждане на конфликта, предаде ИТАР-ТАСС. "Има макар и неголяма надежда, че дипломацията и политиката са получили своя шанс, който сега ние трябва да използваме", каза Меркел на предизборна проява в град Руст недалеч от Фрайбург.

Според нея още съществува заплаха от военен удар срещу Сирия, но това може да бъде избегнато. По думите й Германия ще положи всички усилия в политически и дипломатически план, за да намали изострянето на ситуацията около Сирия. Тя каза, че е необходимо Дамаск да действа бързо в сегашната обстановка, като предостави химическите си оръжия под международен контрол, позволи те да бъдат унищожени и подпише Конвенцията за забрана на химическото оръжие. Според нея това е основа за мирно уреждане на конфликта.

Сирия разполага с около "1000 тона" различни химически агенти, складирани в най-сигурните зони под контрола на сирийското правителство, заяви днес американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.
Част от тези химикали се съхраняват под формата на химически съединения, така че трябва да се смесват преди употреба. Режимът в Дамаск обаче разполага и с готови муниции, заредени със зарин, обясни държавният секретар, като по този начин подкрепи анализа на френското разузнаване, разпространен миналата седмица.

Сирия е готова да се присъедини към международната Конвенция за забрана на химическите оръжия, заяви днес в Москва сирийският външен министър Уалид Муалем. Сирия е една от само пет държави, които не са подписали конвенцията от 1997 г. Муалем каза, че ако се присъедини към документа, Сирия възнамерява да спазва стриктно произтичащите от това задължения, включително да предостави информация за химическите си оръжия. Москва предложи днес на Сирия да предаде химическия си арсенал под международен контрол с оглед да бъде унищожен. Дамаск прие предложението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase