Ерна Сулберг и Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Парламентарни избори се провеждат днес в Норвегия, предаде ДПА. Икономиката на страната процъфтява благодарение на по-високите цени на петрола и природния газ, а личното благосъстояние на норвежците също се увеличи през последните осем години. Въпреки това обаче проучванията сочат, че премиерът Йенс Столтенберг, който е от лявата Норвежка работническа партия (НРП), ще загуби своя пост.

За вероятен нов премиер е сочен лидерът на Консервативната партия Ерна Сулберг, отбелязва ДПА. Тя иска да състави и оглави четирипартийна коалиция, в която да влязат още либералите, християндемократите и дясната, антиимигрантска Партия на прогреса (ПП). Очаква се тези формации да получат заедно солидно мнозинство от 90-100 места в 169-местния парламент.

Две години след нападенията на Андерш Брайвик, който уби 77 души, Партията на прогреса, в която той членуваше, е незаменима за осигуряването на парламентарно мнозинство в един блок, наричан "буржоазен" и включващ още двете малки центристки партии - християндемократите и либералите. "Няма да подкрепим правителство, в което самите ние не участваме", предупреди лидерът на Партията на прогреса Сив Йенсен.

Още по темата

Държана извън властта от създаването си преди 40 години досега, Партията на прогреса натрупа авторитет с времето, въпреки че все още предизвиква ядно скърцане със зъби.

Макар че недвусмислено осъди Брайвик, който изби 77 души в името на борбата срещу "мюсюлманското нашествие" и смекчи тона си за "пълзящата ислямизация", партията все още се застъпва за рестриктивна имиграционна политика, която цели да намали броя на търсещите убежище.

"Норвегия се нуждае от нов път", заяви Ерна Сулберг по време на предизборната кампания, фокусирана основно върху здравеопазването, образованието, бюджета и транспорта.

От другата страна, коалицията на Йенс Столтенберг, която е на власт от 2005 г., е жертва на износването от управлението. На теория условията за трети мандат на левицата изглеждат изпълнени: 5-те милиона жители на Норвегия се радват на икономически просперитет, основан на процъфтяващия петролен сектор, на почти пълна заетост и на качество на живота, което е едно от най-високите в света.

Тъй като мъдро заделя настрана приходите от производството на въглеводороди, норвежката държава разполага с най-големия самостоятелен пенсионен фонд в света, на стойност 750 милиарда долара.

"Нещата в Норвегия вървят добре, но хората се умориха да ги управляват едни и същи политици", обяснява Йоханес Берг, изследовател в Института за социални изследвания в Осло. "Осем години непрекъснато управление е нещо необичайно за Норвегия."

Позициите на 54-годишният Столтенберг, който беше станал обект на извънредно високи симпатии непосредствено след нападенията на Брайвик, също са трайно отслабени заради критиките към слабостите на държавния апарат, които трагедията извади на показ.

На 22 юли 2011 г. Брайвик шокира миролюбивата Норвегия като постави бомба близо до централата на правителството в Осло и след това откри огън срещу сбирка на млади членове на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

И макар че някои оцелели от стрелбата в Ютьоя за пръв път се явяват като кандидати на избори, темата за 22 юли остана табу.

Днес екоактивистката от френско-норвежки произход Ева Жоли се включи в кампанията и енергично разкритикува Партията на прогреса. "Как могат хората да гласуват за партия, основана на враждебността, омразата и изключването?, запита бившата разследваща съдийка, цитирана от Норвежката радиотелевизионна компания. "Срамно би било такава партия да влезе в правителството", заяви Жоли.

Но според коментаторите заровете са хвърлени. "Трябва да се случи нещо наистина изключително, за да предотврати смяната на властта", твърди политологът Бернт Ардал от университета в Осло. "Нещо невиждано досега на едни норвежки избори", каза той дни преди вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase