Ту-95. Снимка: архив, Reuters
fallback

Два руски бомбардировача за кратко навлязоха в японското въздушно пространство днес, обяви министерството на отбраната на Япония. От Токио са разпоредили излитане на изтребители, предаде Франс прес.

Двата самолета Ту-95 навлезли във въздушното пространство близо до остров Окиношима над бреговете на Фукуока за 2 минути малко след обяд местно време, заяви говорител на министерството. "Четири изтребителя F-2 на въздушните сили за самоотбрана излетяха, за да ги пресрещнат", каза още говорителят.

Японското външно министерство добави, че е подало официално оплакване в руското посолство в Токио.

През февруари два руски изтребителя Су-27 нарушиха японското въздушно пространство в продължение на една минута край остров Хокайдо. Това беше първият подобен инцидент от 5 години.

Русия и Япония имат териториален спор за четирите южни острова от Курилската група, недалеч от Хокайдо. Токио ги нарича Северни територии, но те са били завзети от СССР в края на Втората световна война, което и досега пречи на подписването на мирен договор между двете страни, пише БТА.
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 10 години

Е какво като е с витла, летателните му характеристики са същите като на американския. ? Това ли ти е проблема? Реално погледнато, подобен комплекс освен САЩ, друга държава в света няма. Къде си тръгнал с тия неподковани копитца.

23

Анонимен

преди 10 години

До edin tam?Може би греша но аеродинамиката в днешно време е същатата като тази през 60-те както и тази отпреди 20 млн. години :)Значи формата на самолета не му пречи, виж съдържанието е нещото дето може да му промени ефективността. Пък и доктрината за стратетегиески бомбардировачи е бита карта - няма за какво да се подновяват. На руснаците не могат да демонстрират както американците че могат да пилеят пари на вятъра.

22

Виирджиния

преди 10 години

Интересно, Русия като е толкова слаба, защо Япония и САЩ не си върнат Корилите?)))) Или нещо ги е страх от 60 годидишните "кошници"!))

fallback