Снимка: БТА

Русия иска да бъдат наказани виновните за оскверняването на Паметника на съветските воини освободители в София, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Фигурите на воините на един от барелефите на монумента /Паметника на Съветската армия в София – бел.ред./ бяха изцапани с боя и надписи. Това далеч не е първият случай на издевателство над паметниците на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти в страната не реагираха по необходимия начин на многократно изразяваната загриженост от подобни вандалски актове“, заяви Лукашевич.

Още по темата

По думите му руската страна отново отправя искане за предприемане на действени мерки за недопускане на гавра с паметниците на съветските воини, загинали в името на освобождаването на Европа и България от нацизма, а също и да бъдат открити виновните за оскверняването на мемориала.

„Нашето посолство в София предприема съответните демарши в МВнР на България и кметството на българската столица“, каза още Лукашевич.

Паметникът на Съветската армия в София вчера осъмна боядисан в розова боя. В долния край на монумента беше изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" Поводът за акцията на неизвестните "художници" беше  навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase