Брадли Манинг Снимка: БТА

Адвокатът на Брадли Манинг, Дейвид Кумс, заяви, че ще подаде молба за помилване на клиента му до президента Барак Обама, тъй като смята, че "е време да се сложи край на страданията на Брад", осъден на 35 години затвор за разкриване на секретни документи, предаде Франс прес.

Адвокатът е възмутен, че войникът получава по-тежка присъда от насилниците на деца. Той потвърди, че ще помоли Обама да помилва Манинг.

В молбата, която ще бъде депозирана в началото на следващата седмица, Манинг пише: "Ако откажете да ме помилвате, ще излежа присъдата си със съзнанието, че понякога е нужно да платиш висока цена, за да живееш в свободно общество", каза Кумс на пресконференция.

Още по темата
Джош Ърнест, говорител на Белия дом, потвърди, че молбата ще бъде разгледана съгласно процедурата. Адвокатът каза, че самият Манинг го е утешил след произнасянето на присъдата. "Бяхме със сълзи на очите, включително аз, тъй като това значи много за нас, а това момче ме погледна и ми каза: "Всичко ще бъде наред, направихте всичко по силите си. Ще бъда добре, ще се справя", разказа Кумс.

Според защитника Манинг е много силен човек с висок морал, който би постъпил отново по същия начин. Кумс прочете още един откъс от изявлението на войника, в което той казва, че не е възнамерявал да навреди на никого.

"Исках само да помогна на хората. Когато реших да разкрия поверителна информация, го направих от любов към страната си и от чувство за дълг към другите", пише той.

Адвокатът каза, че бившият анализатор за разузнаването в Ирак би могъл да бъде освободен условно за добро поведение, след като излежи една трета от присъдата си. Той ще подлежи на опрощаване на наказанието след 10 години, а ако му бъде отказано, ще може да подава молба за това всяка година, подчерта Кумс.

Помолен да направи съпоставка със случая "Едуард Сноудън", Кумс отговори, че ако Сноудън му беше клиент, той би му казал, че настоящата обстановка не е благоприятна за разобличители".

Присъдата на Брадли Манинг е значителна тактическа победа, заяви вчера основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, според който младият американски войник може да бъде освободен до 5 години при опрощаване на наказанието му.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase