Снимка: архив, Reuters

Над 100 души бяха спасени, след като кораб с кандидати за убежище в Австралия потъна в Индийския океан, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, като се позоваха на властите.

Плавателният съд е потънал на 140 морски мили (около 220 километра) северно от остров Рождество, територия на Австралия, на приблизително 500 километра южно от индонезийската столица Джакарта. Сигналът за бедствие е бил изпратен тази сутрин от човек на борда.

Още по темата

Когато кораб на австралийските военноморски сили пристигнал на място, плавателният съд вече бил потънал частично и пътниците се борели за живота си във водата. Спасени били общо 106 души, двама от които са получили леки наранявания.

Спасителната операция продължава, въпреки че не е ясно дали липсват още хора. По първоначални данни корабът е бил със 105 души на борда.

Стотици хора загинаха през последните години при опит да достигнат остров Рождество, където Австралия има лагер за настаняване на кандидати за убежище. Австралийските власти се опитват да спрат тези рисковани пътувания, като обявиха миналия месец, че вече няма да приемат бежанци, пристигнали с плавателни съдове. Австралия сключи споразумения за настаняване на хората, които имат нужда от убежище, в Папуа Нова Гвинея или Науру.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase