Норберт Ламерт. Снимка: архив, Reuters

В Германия може да избухне нов скандал около поредния политик, обвинен, че е плагиатствал в научната си дисертация. Този път става дума за председателя на Бундестага Норберт Ламерт от Християндемократическия съюз (ХДС), предаде ИТАР-ТАСС.

Германският в. "Велт" съобщи, че блогър, нарекъл се Роберт Шмид, е открил несъвпадения и нарушения на правилата най-малко на 42 страници от научния труд на Ламерт. През 1975 г. Ламерт е защитил в Рурския университет (град Бохум, провинция Северен Рейн-Вестфалия) дисертация на тема "Местни организационни структури за вътрешнопартийно формиране на волята - изследване въз основа на дейността на окръжното обединение на ХДС в Рурска област".

Още по темата

Ламерт "не е чел голяма част от използваната според него литература, което личи особено силно оттам, че е копирал множество характерни грешки от вторична литература", твърди Шмид.

Ламерт обаче изтъква пред "Велт", че смята да изпрати своята дисертация за проверка, която да установи дали е плагиатствал. "Незабавно помолих университета в Бохум да го стори", казва той и уверява, че е подготвил дисертацията си "честно и добросъвестно".

Във връзка с обвинения в плагиатство редица германски политици вече изгубиха заеманите постове - бившият министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, Силвана Кох-Мерин - заместник-председател на Европейския парламент, и бившата министърка на образованието и научните изследвания Анете Шафан, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase