Нийл Армстрон. Снимка: архив Reuters
fallback

Когато за първи път човек стъпва на Луната преди 44 години, целият свят чува знаменитата реплика: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството”. Незабравимите думи на американският астронавт Нийл Армстронг изглеждат невъзможни за засенчване, дори и да стигнем до Марс, посочват от БиБиСи.

Но все пак какво би казал първият представител на човешката раса, които стъпи на Червената планета?
Сред предложенията в специална онлайн анкета на БиБиСи често се говори за препратка към Римската митология, където Марс е богът на войната.

„Стъпваме на тази планета с намерение за мир, а не война” е една от идеите за първа човешка реплика на повърхността на далечната планета.

Какъв е случаят със самия Армстронг? Астронавтът твърди до сетния си час, че думите са изплували в главата му спонтанно в секундите след кацането на Луната.

Пред БиБиСи обаче брат му Дийн дава друга версия. Той и Нийл играели на популярна настолна игра в дните преди „Аполо 11” да се отправи към естествения спътник на Земята.

„По време на играта той ми подаде лист хартия и ми каза да прочета написаното”, спомня си Дийн. На този лист са били думите, които ще останат завинаги в човешката история.

„Нийл ме попита какво мисля и аз му отвърнах: „Невероятно!””, допълва Дийн Армстронг.

Обстоятелствата при евентуално кацане на Марс, разбира се, ще са далеч по-различни от тези през 1969-та година. Екипажът няма да е в открития Космос 4 дни, а поне 9 месеца и ще бъде посрещнат от доста „враждебна” атмосфера с мощни пясъчни бури.
Заради дългия престой в безтегловност, астронавтите на път за Марс биха били в доста влошено физическо състояние и биха срещнали сериозни затруднения да направят дори и няколко стъпки.

Радиосигналът до Земята няма да стигне за секунда, както беше с Армстронг, а със закъснение от 3 до 20 минути в зависимост от разположението на нашата планета и Марс. Това значи, че първият човек на Марс ще каже първите си думи в пълна изолация.
Няма да има разговор с Хюстън, просто човек, който си говори сам.

„Отговорността за изричането на тези думи ще е особено голяма. Тези слова ще отекнат в човешката история. Затова си мисля, че ще има предварително написани реплики още преди излитането на астронавтите”, смята физикът д-р Саймън Фостър.

Според някои от участвалите в анкетата на БиБиСи чувството за хумор няма да навреди – астрономът Ник Хоус предлага: „Защо мина толкова много време преди човечеството да направи следващия си голям скок?”.

„Направих голяма грешка!” и „Същото е като Нийл Армстронг на Луната” са сред другите духовите предложения.

Пример за подражание даде марсоходът „Кюриосити”. От акаунта в Туитър на машината, събираща проби от повърхността на Марс, беше изпратено следното съобщение: „Гледам следите от веригите си. Данните, които събирам, че помогнат на бъдещите човешки изследователи на Марс”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Мето

преди 10 години

Не само 9 месеца в безтегловност след което няма възстановяване, но и 9 месеца облъчване с космическа радиация...В какво състояние ще пристигнат астронавтите и колко време ще изкарат там без специализирана медицинска помощ, НАСА мълчи. Или както винаги - дайте да усвоим парите за програмата, а после "нищо ново не става без жертви".

110

Влади-Мир

преди 10 години

Какво да кажеш на Марс?Думите са КАЗАНИ ОТДАВНА на 12 04 1961г "Поехали"(на кирилица)

109

ГАГАРИН

преди 10 години

КАКВО ЩЕ ДОСТАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ НА МАРС ???? КАКТО СЕ ВИЖДА ПАЗАРНАТА КОНОМИКА И ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА ВЕЧЕ СА МИНАЛИ ПРЕЗ ТАМ....

fallback