Кралица Паола и крал Албер Втори. Снимка: архив, Reuters

Белгийският крал Албер Втори, който в неделя ще абдикира в полза на своя първороден син принц Филип, ще получава занапред годишна държавна издръжка от 930 000 евро заедно със своята съпруга кралица Паола, съобщиха местните медии.

Бъдещият крал Филип ще получава близо 11 милиона евро годишно и ще бъде първият белгийски държавен глава, който ще плаща данъци и акцизи върху част от тази сума. Занапред бюджетна издръжка ще получават единствено кралят и кралицата, както и престолонаследникът.

Останалите членове на кралското семейство няма да получават средства от държавния бюджет, както досега. Изключение ще бъде направено за останалите две деца на крал Албер Втори - принц Лоран и принцеса Астрид, за които ще бъде приложен "преходен период".

Страната е почти готова за историческото събитие, насрочено за 21 юли - това ще бъде вторият случай на абдикация на белгийски крал, но за първи път събитието ще настъпи в резултат на лични за монарха причини. Медиите отбелязват, че за разлика от съседните Великобритания и Холандия в Белгия не се наблюдава реакция на бизнеса по повод промените на престола. В магазините за сувенири в Брюксел липсват специално изработени за случая предмети. Туристите могат да купят единствено чаши за кафе с ликовете на бъдещия крал Филип и бъдещата кралица Матилда, изработени преди години, както и напръстници с ликовете на техните четири деца, доставени покрай тяхното раждане между 2001 и 2008 година. В анкетите самите туристи заявяват, че няма интерес да купуват сувенири, посветени на 21 юли 2013 година.

За разлика от бизнеса институциите се подготвят до най-малката подробност за предстоящия исторически ден. Днес във Федералния парламент бяха открити бюстове в естествен размер на крал Албер Втори и кралица Паола. Телевизионни репортажи показаха и подготовката на квестора, който ще оповести първото влизане на бъдещия крал Филип в сградата в следващите дни. Както повелява традицията, същият квестор преди 20 години е съобщил и за прекрачването за пръв път на прага на пленарната зала от крал Албер Втори. Подготовката се състои в повтарянето без грешка, ясно и високо, на думата "кралят!" на трите официални езика в държавата - френски, фламандски и немски. Въпреки на пръв поглед лесната задача, квесторът сподели, че се притеснява и си носи листче с текста във вътрешния джоб на сакото за повече спокойствие.

В последните дни оттеглящият се държавен глава обядва и вечеря с национални политици, като снощи бе прощалната му среща с правителството на премиера Елио ди Рупо. Държавният глава получи за подарък телескопичен обектив за фотоапарат. Запален фотограф, той обеща да направи първата снимка с новата си техника, като постави в кадър цялото правителство.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase