Жан-Клод Юнкер Снимка: Reuters

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който заема поста от 18 години, обяви вчера, че е принуден да подаде оставка в резултат на скандал със злоупотреби в разузнаването, съобщиха осведомителните агенции.

"Утре в 10 часа ще свикам правителството и ще отидем в двореца, за да предложим на Великия херцог [държавния глава] предсрочни избори", каза Юнкер пред парламента.

В продължение на седем часа вчера законодателното събрание на херцогството обсъждаше доклад, според който разузнавателните служби са послушвали незаконно политици, купували са автомобили за лично ползване и има подозрения, че са получавали подкупи и облаги в замяна на сведения за местни официални лица.

Още по темата

Докладът установява, че Юнкер е упражнявал занижен контрол върху службата за сигурност и не е уведомил за нейните действия съответната парламентарна комисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Асошиейтед прес допълва, че заради скандала християндемократите на Юнкер са били изоставени от коалиционните си партньори социалистите, които са поискали от премиера да поеме политическа отговорност. Според АП Юнкер твърди, че не е знаел за злоупотребите на люсембургските разузнавачи.

Жан-Клод Юнкер, който оглавява правителството на Люксембург от 1995 г., е премиерът с най-продължителен мандат в ЕС. От 2005 г. до първите месеци на този година той оглавяваше и еврогрупата. Великото херцогство с население от 515 хиляди души, разположено между Германия и Франция, имаше славата на остров на политическа стабилност, отбелязват агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase