Снимка: архив, Reuters

Католически епископ, агент на италианските тайни служби и финансов посредник са арестувани в рамките на разследване срещу Института за религиозни дела (ИОР) – Банката на Ватикана, предприето от правосъдието в Италия. Това съобщи Франс прес, като се позова на италиански медии.

Според сайта на "Кориере дела сера" арестуваният духовник е монсеньор Нунцио Скарано. Телевизия Sky TG-24 съобщи, че тримата са заподозрени в измама и корупция.

Ватиканският свещеник е арестуван за участие в схема за връщане на 20 милиона евро в Италия от Швейцария с правителствен самолет, съобщи от своя страна Асошиейтед прес.

Адвокатът на задържания монсиньор Нунцио Скарано заяви, че клиентът му е обвинен в измама, корупция и други нарушения във връзка със схемата, която така и не е била изпълнена.

По думите на адвоката Скарано бил посредник при операцията. Негови приятели го помолили да накара брокера Джовани Каренцо да върне 20 милиона евро, които те му поверили да инвестира.

Скарано убедил Каренцо да върне парите и агентът на италианските тайни служби Марио Дзито заминал за Швейцария да ги прибере с италиански правителствен самолет.

Адвокатът каза, че сделката се провалила, тъй като Каренцо се отметнал. Каренцо и Дзито също са арестувани.

Мащабното разследване на италианското правосъдие срещу Института за религиозни дела започна през септември 2010 г. във връзка с подозрения, че тогавашният управител Еторе Готи Тедески и генералният директор Паоло Чиприани са нарушавали законодателството срещу прането на пари. В хода на акцията бяха замразени активи на стойност десетки милиони евро; тя стана причина и да бъде уволнено ръководството на Института за религиозни дела.

Години наред избухваха нови скандали, свързани с банката, които опетниха името й - престъпни среди бяха използвали псевдоними и анонимни сметки, за да изпират крадени пари, напомня агенцията. Като най-мащабна тя посочва аферата с фалита на Банко Амброзиано - банков скандал от 1982 г., в който бяха замесени ЦРУ и масонска ложа.

През последните години Ватикана взе редица мерки, за да засили механизмите за контрол на ИОР; последният бе създаден от папа Франциск едва преди два дни - специална комисия, подчинена лично на Светия отец. Комисията ще следи дейността на банката на Ватикана и ще гарантира, че тя работи в съответствие с мисията на църквата. Назначаването на петчленния съвет, който включва четирима прелати и един харвардски професор, е най-смелата крачка, предприета досега от папа Франциск, за анализ на дейността на банката, която създава проблеми на църквата от десетилетия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase