Снимка: Ройтерс

Гугъл пусна гигантски балони с компютърно оборудване, за да изпита възможно ли е създаването на високоскоростна интернет мрежа от въздуха. Чрез нея дори изолирани райони на света ще могат да имат достъп до интернет, съобщи Bulgaria On Air.

Близо 30-те балона с хелий бяха пуснати от Нова Зеландия. На тях има антени, компютри, батерии, навигационни системи, които черпят енергия от слънчеви панели, закрепени под дъното. Балоните са два пъти по-високи от пътнически самолет и благодарение на тях от Гугъл се надяват да се осигури същата скорост като от повечето три-джи мрежи. Зад проекта стои Гугъл Екс – същият екип, разработващи Гугъл Глас и компютърно управлявани автомобили.

Ричард де Вол, гл. технически архитект на Google X, каза, че балон, снабден с интернет, може и да звучи като лудост и донякъде наистина е.

Проектът все още е на експериментален етап и засега ще покрие 50 тестови точки в Нова Зеландия. Всеки балон може да покрива район от 1200 квадратни километра. Със специална антена,прикачена към своята къща, новозеландският фермер Чарлс Наймо е първият човек в света, свързал се с интернет от балон.

Достъпът до интернет засега ще бъде периодичен, но с времето Гугъл се надява да пусне достатъчно на брой балони, за да предлага надеждни връзки за хората, живеещи в изолирани райони. От фирмата твърдят, че един ден балоните ще могат да прелитат над зони, поразени от бедствие и да оказват помощ при спасителните действия в ситуации, когато наземните комуникации са повредени. Експертите обаче предупреждават, че едновременното управление на хиляди балони по земното кълбо ще бъде изключително трудно за осъществяване.
 
 
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase