Снимка: БТА

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с представители на протестното движение срещу неговото управление, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на Анадолската агенция.

Това ще стане броени часове след като Ердоган предупреди, че търпението му към демонстрантите се е изчерпало. В отговор обаче те отказаха да изпълнят неговия ултиматум да напуснат парка Гези.

Ние ще останем в парка Гези с нашите палатки, с нашите спални чували, с нашите песни, с нашите книги, с нашите поеми и с всички наши искания, заяви на пресконферениця адвокат Джан Аталай от името на движението Солидарност за Таксим - основен координатор на демонстрантите.

Турският премиер е поканил представители на протестиращите да обсъдят проекта за преустройство на площад Таксим в Истанбул. Спорният план бе конкретен повод за започването на протестите, които навлизат в третата си седмица.

Съединените щати очакват от своя "близък приятел и съюзник" Турция да спазва демократичните свободи, даде да се разбере говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от Ройтерс.

Карни призова турските власти да не наказват хора за това, че са упражнили правото си да протестират срещу правителството.

Американските власти разговарят по въпроса с турските на различни равнища, отбеляза той, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase