Снимка: БТА
fallback

След 20 часа на противопоставяне между демонстранти и полицаи на централния истанбулски площад "Таксим" в ранните часове на деня се възцари спокойствие, съобщи журналист на Франспрес.

Към 3 часа полицията е изстреляла последните гранати със сълзотворен газ по протестиращите, опитващи се да стигнат до площада по улиците, водещи към него. Общинските служби са започнали да чистят площада, пише БТА. В подножието на Паметника на независимостта няколко полицейски отряда почиват или спят. Блиндираните коли на полицията са пред културния център "Ататюрк". В парка Гези, където е палатковият лагер на протестиращите, още има хора, но е спокойно.

Вчера кметът на Истанбул се закани, че полицейските части за борба с безредиците ще продължават операциите си срещу протестиращите на площад "Таксим", денем и нощем, докато площадът не бъде прочистен, и призова хората да стоят далеч от "Таксим" от съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

"Ще продължим неуморно с мерките, било то ден или нощ, докато маргиналните елементи не бъдат прочистени и площадът не бъде отворен за народа", каза в кратко телевизионно изявление кметът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу.

Сблъсъците между полицията и протестиращите срещу премиера Реджел Тайип Ердоган на истанбулския площад "Таксим" са продължили цяла нощ. През нощта в района на площада и близките улици се чуваше шум от изстрелваните от полицията гранати със сълзотворен газ.

Доброволци отвеждаха десетки пострадали към линейките, предаде Асошиейтед прес. В раните часове на деня силите на реда обкръжиха парка Гези, където се намира палатковият лагер на протестиращите, и отново ги атакуваха със сълзотворен газ. Протестиращите избягаха, но след като униформените се оттеглиха,много от демонстрантите се завърнаха.

Палатковият лагер в парка Гези се превърна в символ на протестите. Въпреки първоначалните уверения на валията на Истанбул и на полицията, че ще бъде опразнен от протестиращи само площад "Таксим", снощи стана ясно, че властите възприемат по-твърд подход. 

Очаква се днес премиерът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с лидери на протестите, но една от основните групи, която стои зад кампанията за спасяване на парка Гези - Платформата за солидарност с Таксим, заяви, че не е била поканена на срещата, но дори да е била,е нямало да участва, защото не може да има диалог при продължаващото насилие, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Мюсюлманин

преди 11 години

Ейзю биляхи мине шейтанираджим Бисмиляхи Рахманирахим, Ешхедю Иляхе Илялах ве Ешхедю енему Мухамеден абдуху ве расулих, повторете това, повярвайте от сърце и по този начин ще постави, началото и спасението както за този така и за отвъдния живот, неизменно религията при Аллах е Ислям и никоя друга религия не ще ви се приеме!

17

Грую

преди 11 години

Тоя Ердоган е изтрещял. Само за справка - от понеделник до утре има международна среща, по покана на турското правителство, която се състои в ...хотел на площада Таксим. Пред чужденците се прави на мъж със сълзотворен газ. Или просто иска и тях да ги умори.п.п. има и българско участие , които вчера са леко пострадали - любопитно ми е Кристиянчо дали ще се разбучи на турците :)

16

9667

преди 11 години

Тези протести гарантираха следващите избори да бъдат спечелени от АКП и изстрелят Ердоан в президентското кресло на Турция! Турция е правова държава със закони и правила и не може една шепа дангалози да диктуват техния си мироглед на мнозинството. Това не е юросъюзният бантустан. Ако на някой не му харесва Ердоан, на изборите не гласува за него - толкова просто и ясно!

fallback