Снимка: БТА

След 20 часа на противопоставяне между демонстранти и полицаи на централния истанбулски площад "Таксим" в ранните часове на деня се възцари спокойствие, съобщи журналист на Франспрес.

Към 3 часа полицията е изстреляла последните гранати със сълзотворен газ по протестиращите, опитващи се да стигнат до площада по улиците, водещи към него. Общинските служби са започнали да чистят площада, пише БТА. В подножието на Паметника на независимостта няколко полицейски отряда почиват или спят. Блиндираните коли на полицията са пред културния център "Ататюрк". В парка Гези, където е палатковият лагер на протестиращите, още има хора, но е спокойно.

Вчера кметът на Истанбул се закани, че полицейските части за борба с безредиците ще продължават операциите си срещу протестиращите на площад "Таксим", денем и нощем, докато площадът не бъде прочистен, и призова хората да стоят далеч от "Таксим" от съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

"Ще продължим неуморно с мерките, било то ден или нощ, докато маргиналните елементи не бъдат прочистени и площадът не бъде отворен за народа", каза в кратко телевизионно изявление кметът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу.

Сблъсъците между полицията и протестиращите срещу премиера Реджел Тайип Ердоган на истанбулския площад "Таксим" са продължили цяла нощ. През нощта в района на площада и близките улици се чуваше шум от изстрелваните от полицията гранати със сълзотворен газ.

Доброволци отвеждаха десетки пострадали към линейките, предаде Асошиейтед прес. В раните часове на деня силите на реда обкръжиха парка Гези, където се намира палатковият лагер на протестиращите, и отново ги атакуваха със сълзотворен газ. Протестиращите избягаха, но след като униформените се оттеглиха,много от демонстрантите се завърнаха.

Палатковият лагер в парка Гези се превърна в символ на протестите. Въпреки първоначалните уверения на валията на Истанбул и на полицията, че ще бъде опразнен от протестиращи само площад "Таксим", снощи стана ясно, че властите възприемат по-твърд подход. 

Очаква се днес премиерът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с лидери на протестите, но една от основните групи, която стои зад кампанията за спасяване на парка Гези - Платформата за солидарност с Таксим, заяви, че не е била поканена на срещата, но дори да е била,е нямало да участва, защото не може да има диалог при продължаващото насилие, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase