Снимка: Reuters

Мнозинството от американците мислят, че федералната програма за следене на телефонните разговори, за която бяха направени разкрития миналата седмица, е приемливо средство за разследване на терористичната заплаха, дори и да накърнява правото на личен живот, предадоха световните агенции, като се позоваха да допитване на института Пю и на в. "Вашингтон пост".

Петдесет и шест процента от анкетираните одобряват следенето на телефонните комуникации на милиони американци. Четиридесет и един процент смятат тази практика за неприемлива. Като цяло 62 процента смятат, че е важно федералното правителство да разследва евентуалните терористични заплахи, дори и ако трябва да накърни личния живот на хората.

Една трета от анкетираните мислят противното. Четиридесет и пет процента от хората смятат, че правителството трябва да стигне дори по-далеч и да контролира всички дейности онлайн на американските граждани, за да възпрепятства атентатите.

Петдесет и два процента от анкетираните обаче смятат, че подобен надзор не е възможен. Допитването е осъществено от 6 до 9 юни. В него са участвали 1004 възрастни. Анкетата идва в момент, в който медиите разкриха две тайни програми на Националната агенция за сигурност на САЩ за събиране на данни за телефонни разговори и интернет връзки. Президентът Барак Обама защити програмите в името на сигурността на американците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase