В Монпелие ще бъде сключен първият във Франция гей брак. Снимка: архив, Reuters
fallback

Истинска социална революция се очаква днес във Франция– там ще бъде сключен първият еднополов брак на фона на тотален разрив по темата във френското общество, предаде BULGARIA ON AIR. Преди десетина дни френският президент Франсоа Оланд подписа закона за разрешаването на хомосексуалните бракове. Това стана въпреки продължилите четири месеца бурни протести в страната на противници на решението.

Освен бракосъчетания законът ще разрешава на лица от един и същи пол да осиновяват деца.

Проучванията на общественото мнение показват, че между 55 и 60% от французите одобряват разрешаването на гейбраковете, но около 50% са „за“ осиновяването на деца от еднополови двойки.

Франция стана 14-ата държава в света, която узакони гей браковете. Това е най-съществената социална реформа в страната след премахването на смъртната присъда през 1981 г. Тя присъстваше в списъка с 60 обещания на Франсоа Оланд по време на кандидат-президентската му кампания.

Още с назряването на идеята, че законът ще бъде прокаран, Франция беше залята от почти ежеседмични анти гей протести и това продължи 4 месеца. В неделя по улиците на Париж за пореден път излязоха стотици хиляди хора, за да кажат „Не“ на обществената реформа. Демонстрацията завърши със сблъсъци между силите на реда и крайнодесни групи в центъра на Париж. Около 200 души бяха арестувани.

Днешната знакова церемония ще се проведе в кметството на Монпелие. На нея ще присъстват министрите за правата на жените и по семейните въпроси. Общо 200 близки на двойката, 300 гости и 130 журналисти ще станат свидетели на първото по рода си събитие във Франция. Изборът на Монпелие за сключването на първия гей брак е предопределен от силната ангажираност на кмета на града в подкрепа на реформата. Поради опасения за враждебни прояви полицейската префектура забрани всякакви празненства на открито.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

TOMA neverni

преди 10 години

Проучванията на общественото мнение показват, че между 55 и 60% от французите одобряват разрешаването на гейбраковете, но около 50% са за осиновяването на деца от еднополови двойки- PALNA IZMAMA. NIKOI DA NE VIARVA NA TEZI LAJI.

36

Анонимен

преди 10 години

Това не е нормално! Утре ще решат, че двуполовите бракове са аморални, всичко е изкривено през призмата на такива диваци! Накъде върви света, хора?!?

35

mario.fu.90

преди 10 години

ДО НОРМАЛНИЯНяма такива гнусни *** като вас, които лепите глупави етикети и епитети на хората и се смятате за нещо повече от другите,постоянно изтъквайки колко "по-нормални" сте от тях.пп. научи се да пишеш на кирилица и после лепи етикети кой е нормален и кой не е нормален,което ни най-малко не ти влиза в юрисдикциите.

fallback