Снимка: БТА
fallback

Най-големите извън България чествания на 24 май започнаха във Ватикана, където папа Франциск прие на аудиенция министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков и водената от него официална делегация, предаде БТА.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ят монтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. След "Свети Петър" това е другият престижен ватикански площад, където най-високопоставените гости са посрещани с военни почести от Папската швейцарска гвардия и са приветствани от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници.


Папа Франциск и премиерът Марин Райков най-напред разговаряха насаме.

След това министър-председателят, съпроводен от съпругата си Марияна Райкова, представи на понтифекса членовете на официалната делегация, в която са включени министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, директорът на дирекция "Вероизповедания" в МС Емил Велинов, директорът на Университетската болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, представителят на Католическата църква в България свещеник Петко Вълов, представителят на Светия Синод на Българската православна църква епископ Антоний, оперната певица Александрина Пендачанска и режисьорът Явор Гърдев.
В състава на делегацията са българският посланик в Италия Ангел Чолаков и временно управляващият българското посолство къмСве тия престол и Малтийския орден Стефан Бончев.

Премиерът Марин Райков подари на папата копие на обкова на Черепишкото евангелие. Оригиналът от сребро с позлата е изработен през 17-и век от чипровските майстори Никола и Пала (Павел). Централните композиции - Разпятието и Възкресението - представляват нисък релеф на плоча с флорални мотиви. Сцените Благовещение и Въздвижение на Честния Кръст са разположени една под друга на задната корица. Композициите включват групи от фигури, следващи модела на традиционната иконография, както и архитектура и всекидневни сцени в подходяща среда.

След аудиенцията министър-председателят Марин Райков разговаря с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, чиято длъжност е съвместима с тази на премиер в светска държава.

"Изключително съм доволен от срещите и разговорите. Папа Франциск отправи поздрави и пожелания за благоденствие към българския народ. Обсъдихме някои актуални проблеми, свързани с развитието на Европа и обстановката в света, както и въпроси на двустранните отношения," изтъкна премиерът Райков, напускайки Ватикана.

Той каза, че е информирал папата за кандидатурата на нов посланик на България към Светия Престол, но не се ангажира с имена. Според премиера редно е кандидатурата да бъде обявена от президента и да не бъде огласявана преди кандидатът да получи агреман от приемащата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

ААА

преди 10 години

На бат Бойко по щеше да му ходи да стои до папата

36

Анонимен

преди 10 години

Simpatiziram i na dvamata!Raikov e imal stastlivia shans da bade s tozi neobiknoven i sashtevremenno tolkova zemen i sastradatelen chovek.Dano pogelaniata na Papa Francisc za blagodenstvie dostignat do nashia prekrasen i izmachen narod!Bog da e s nas!

35

Анонимен

преди 10 години

Масон при йезуит - хич не е на добре!

fallback