Pussy Riot в катедралата "Христо Спасител". Снимка: архив, Reuters
fallback

Държавната дума - долната камара на руския парламент – прие вчера на основното второ четене законопроект, предвиждащ наказателна отговорност за обида на религиозните чувства на вярващите, включително до три години лишаване от свобода, предаде ИТАР-ТАСС.

ДПА уточнява, че прокарването на законопроекта е в отговор на протестната акция на пънк-групата Pussy Riot в московската катедрала "Христос Спасител" миналата година, по време на която младите жени помолиха Бог да избави Русия от Путин. Две от членките на бандата бяха осъдени на две години затвор в наказателна колония. Обвиненията срещу тях в "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза", бяха разкритикувани от САЩ, ЕС и правозащитни организации.

Законопроектът предлага нова редакция на член 148 от Наказателния кодекс на РФ, като въвежда отговорност "за публични действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършвани с цел обида на религиозните чувства на вярващите" във вид на глоба в размер до 300 хиляди рубли или задължителен труд до 240 часа, или принудителен труд за 1 година, както и възможно лишаване от свобода за срок от една година.

Ако подобно деяние се извърши в места, специално предназначени за богослужение, размерът на глобата нараства до 500 хиляди рубли, на задължителния труд - до 480 часа, на принудителния труд - до три години, на затвора - също до три години.

Засилват се и санкциите за незаконно възпрепятстване на дейността на религиозните организации от сегашните 80 хиляди рубли глоба до 300 хиляди рубли.

Критиците на законопроекта посочват, че той ще даде на одобрените от властите религиозни организации защита, каквато други нямат и ще размие границата между църквата и държавата при управлението на президента Владимир Путин, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 10 години

Колко много платена, руска пропаганда в този форум. Да не би защото е на ***? :) Иначе, кой нормален човек би се радвал на де-секуларност на дръжавата и връщане поне 2 века назад? Ако Путин обяви, че черното е бяло, същите форумни *** ще обявите, че досега цветовете са били категоризирани погрешно?

15

Петър

преди 10 години

Няма божества. Няма ад и няма рай. Всичко това е една измислица.

14

mario.fu.90

преди 10 години

Колко мракобесни фанатици имало в тоя форум...Сатанисти?! Ти сериозно ли? Бог и сатана са измислени понятия за да държат хората в подчинение и да е ясно кое е добро и кое зло,за да се управлява по-лесно населението,особено в онези времена във пустинята.

fallback