Снимка: Ройтерс
fallback

Най-малко 20 деца са загинали при преминаването на мощно торнадо над южно предградие на Оклахома, столица на едноименния централен щат в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен.

Повечето от тях са намерили смъртта си под отломките на начално училище в град Мур, което бе връхлетяно от стихията. Смята се, че около 75 деца са се намирали в учебното заведение, когато то е било пометено от страховитото торнадо, скоростта на чиито съпътстващи ветрове е достигнала 320 км/ч.

До момента е потвърдена смъртта на 51 души. Над 140 ранени, сред които около 70 деца, са настанени в болница. Властите предупредили жителите на Мур са наближаването на торнадото 16 минути преди то да връхлети в 15.01 ч. местно време вчера (23.01 ч. българско време), предаде Ройтерс.

Това означава, че хората са имали повече време от обичайното да се подготвят. Предупрежденията биват отправяни средно между 8 и 10 минути преди връхлитането на торнадото.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви щата Оклахома за зона на голямо природно бедствие, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Целта на мярката е да федералното правителство да може да окаже помощ на тежко пострадалите от преминаването на мощни бури торнадо в неделя и понеделник райони.

Обама е наредил предоставянето на федерална помощ в добавка към възстановителните дейности на местно и щатско равнище. Правителството на САЩ може да отпусне средства за осигуряване на временен подслон на останали без жилища хора, за ремонтиране на сгради, за компенсиране на незастраховано имущество и други възстановителни дейности.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Evsibo

преди 11 години

Може би и това ще го обявят за терористичен акт

12

Анонимен

преди 11 години

Ей ама всички излезнаха големи разбирачи бе, тухлите че няма да издържат няма, ама аиде да не спорим за армирания бетон, всяко едно мазе с 15 самтиметрова стоманобетонна плоча ще издържи на такова торнадо, а ако искате цялата сграда да е непокътната ще си я излеете цялата от стоманобетон, ще си сложите едни дебели стоманени капаци на прозорците и няма да има проблем(поне не и животозастрашаващ), за съжаление това ще им излезне скъпо и не биха си направили така дори училищата и болниците..

11

До 7

преди 11 години

Аз пък ти казвам, че съм виждал и много по-малко торнадо, такова нещо като твоята къща да го прави "отнесени от вихъра"! Ама нали сте всезнайковци....Бункера е от бетон, но е под земята, професоре, а и да не говорим от колко бетон е. Къщата му щяла да оцелее, 1 човекочас, нашите къщи били дефакто бункери - абе философи под път и над път. Ама ще ги научите вие американците, де.

fallback