Снимка: Ройтерс

Най-малко 20 деца са загинали при преминаването на мощно торнадо над южно предградие на Оклахома, столица на едноименния централен щат в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен.

Повечето от тях са намерили смъртта си под отломките на начално училище в град Мур, което бе връхлетяно от стихията. Смята се, че около 75 деца са се намирали в учебното заведение, когато то е било пометено от страховитото торнадо, скоростта на чиито съпътстващи ветрове е достигнала 320 км/ч.

До момента е потвърдена смъртта на 51 души. Над 140 ранени, сред които около 70 деца, са настанени в болница. Властите предупредили жителите на Мур са наближаването на торнадото 16 минути преди то да връхлети в 15.01 ч. местно време вчера (23.01 ч. българско време), предаде Ройтерс.

Това означава, че хората са имали повече време от обичайното да се подготвят. Предупрежденията биват отправяни средно между 8 и 10 минути преди връхлитането на торнадото.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви щата Оклахома за зона на голямо природно бедствие, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Целта на мярката е да федералното правителство да може да окаже помощ на тежко пострадалите от преминаването на мощни бури торнадо в неделя и понеделник райони.

Обама е наредил предоставянето на федерална помощ в добавка към възстановителните дейности на местно и щатско равнище. Правителството на САЩ може да отпусне средства за осигуряване на временен подслон на останали без жилища хора, за ремонтиране на сгради, за компенсиране на незастраховано имущество и други възстановителни дейности.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase