ГЕРБ наруши мълчанието си след изборната нощ и заяви намерението си да оспори изборите, но и да предложи правителство на малцинството, отбелязва в коментар за България ВВС.

Агенцията припомня изборните резултати, според които ГЕРБ печели 30,5% от гласовете, което не им дава мнозинство в Народното събрание. „Малка е надеждата за създаване на стабилна коалиция, която да управлява най-бедната страна в ЕС“, отбелязват още колегите и допълват, че освен ГЕРБ и БСП още две партии са влезли в парламента – „турската етническа партия „Движение за права и свободи (ДПС), които спечелиха 11,3% и ултра-националистите „Атака“, взели 7,3% от вота на избирателите“.

Причината за искането за отмяна на изборния резултат е нарушението на закона, забраняващ политически агитации в деня преди изборите, допълват от агенция Belga и припомнят, че кабинетът „Борисов“ подаде оставка през февруари след масови протести по улицата срещу бедността и корупцията.

AFP обаче отбелязва, че до този момент главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Росен Плевнелиев и международните наблюдатели не намериха нищо притеснително по отношение на провеждането на изборите.

Що се отнася до правителството на малцинството, ГЕРБ има много малки шансове за съставянето му, тъй като другите партии отказват да работят с тях, отбелязват от Reuters и припомнят думите на президента Росен Плевнелиев, че политическите формации трябва да сформират коалиция, защото страната не се нуждае от ново правителство.

България трябва спешно да започне преговори с ЕС за следващия програмен период 2014–2020 година, отбеляза в своето изказване в сряда президентът.

Политическите консултации за съставянето на ново правителство започват в петък, допълва AP и припомнят, че през 2009 година бившите вече управляващи съставиха правителство на малцинството, но тогава партията имаше 117 депутати в Народното събрание.

Още новини от света вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase