Кралица Елизабет II. Снимка: архив, Reuters

Британското правителство ще представи днес приоритетите в политиката си за една година напред. Битката срещу имиграцията ще е задача номер едно. Новата сесия на парламента ще бъде открита с тронно слово на кралица Елизабет II в Камарата на лордовете, предаде Bulgaria On Air.

Основните законопроекти, върху които парламентът предстои да работи, са известни предварително. Затова някои наблюдатели оценяват откриването на сесията на парламента като бляскаво церемониално събитие. Според други обаче речта на кралицата е особено важна, тъй като се очаква да засегне болезнения въпрос с ограничаването на имиграцията на Острова.

Очаква се да  бъдат предприети енергични мерки срещу работодателите-мошеници, които наемат незаконни имигранти, а също така ще бъдат увеличени правомощията за депортиране на чужденците-престъпници, пише вестник „Ивнинг стандарт” и цитира премиера Дейвид Камерън, според когото мерките ще помогнат на британския народ да си върне статута на велика нация.

Още по темата

Камерън и неговият заместник Ник Клег обещаха да бъдат приложени нови мерки за подпомагане на хората да разкрият своите способности – от контролиране на прииждащите имигранти до намаляване на бремето за малкия бизнес.

В съвместния предговор към тронното слово на кралицата от премиера Камерън и неговия заместник Ник Клег те ще признаят, че пътят на икономическото възстановяване ще е „тежък”, но ще подчертаят, че тяхната решимост е „по-силна от всякога”.

По информация на Би Би Си ще бъдат орязани разходите за социално обслужване, но ще бъде въведена единна държавна пенсия от 144 лири на седмица.

Ако новите мерки влязат в сила, нелегалните имигранти може да не получават шофьорски книжки. Предприятията, които използват незаконна чуждестранна работна ръка, ще се изправят пред по-големи глоби.

Консервативната партия дойде на власт преди три години с обещанието за драстично намаляване на имиграцията и според Даунинг стрийт 10 я свило с 1/3 благодарение на затягането на визовия режим. Но въпросът със сигурност ще остане в центъра на политическия дебат поне до 1 януари 2014 г., когато отпадат ограниченията за работа на българи и румънци в рамките на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase